Wall Street Journal: Újra drágulhat a svájci frank, eshet az euró

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi politikai bizonytalanság és az eurózóna adósságválságának tovaterjedése is abba az irányba mutat, hogy a következő napokban gyengülhet az euró, és drágulhat a dollár, illetve a svájci frank.
Vágólapra másolva!

Minden abba az irányba mutat, hogy az elkövetkező napokban a dollár, a svájci frank, a jen és az arany erősödni, az euró pedig gyengülni fog - derül ki a Wall Street Journal elemzéséből.

A gazdasági napilap szerint a biztonságosnak tekintett eszközök felértékelődését az okozhatja, hogy Egyiptomban továbbra sem tiszta a kép az ország irányításával és irányvonalával, illetve az esetleges további régiós hatásokkal kapcsolatban, miközben az eurózóna adósságválsága még mindig messze van a végétől. Pénteken az euró/dollár árfolyam 1,3547-en is járt, ami 1 százalékkal lejjebb volt a múlt heti legmagasabb értéknél.

A lapnak nyilakozó elemzők szerint egyelőre a bizonytalanság az úr a piacokon, ez pedig a dollárnak és a biztonságosnak tarott devizáknak és eszközöknek kedvez. Az euró azonban nem tartozik ebbe a körbe, így a közös pénz jellemzően gyengül bizonytalan időkben.

A szakértők szerint az egyiptomi helyzet normalizálódása egyéb, piacbefolyásoló tényezőket hozhat előtérbe, amelyek közül az egyik az eurózóna adósságválsága, márpedig ez sem olyan piaci sztori, ami jót tenne az eurónak. A devizapiaci mozgásokat nagyban befolyásolhatja, hogy mi lesz a portugál és spanyol hozamszintekkel - amennyiben ezek az értékek, amelyek az államadósság finanszírozásának költségét mérik, emelkednek, akkor az euró lejtőre kerülhet.