Hiányos munkaidőmérés miatt fizethet milliós bírságot az Orangeways

orangeways56
Vágólapra másolva!
Munkaügyi szabálytalanságok miatt kapott milliós bírságot első fokon az Orangeways, miután dolgozói feljelentették a busztársaságot. A bírság összege még változhat attól függően, hogy fellebbez-e a társaság.
Vágólapra másolva!

Milliós nagyságrendű bírsággal sújtotta a munkaügyi felügyelőség az Orangeways Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt.-t a munkaidő-nyilvántartás szabályainak megsértése miatt - közölte a felügyelőség szóvivője.

Gedeon András tájékoztatása szerint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 2010 nyarán, Tolna megyében végzett ellenőrzései nyomán 89 dolgozó esetében állapította meg a szabályok megsértését.

A felügyelőség szerint hiteles és ellenőrizhető nyilvántartás nélkül nem lehet vizsgálni sem a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó szabályok betartását, sem azt, hogy a munkáltató kifizette-e a munkavállalóknak a nekik járó munkabért.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége a társaságot a szabálytalanságok megszüntetésére kötelezte, és első fokon milliós nagyságrendű bírságot szabott ki. A bírság végleges összege változhat, ha a munkáltató él a fellebbezés lehetőségével - közölte Gedeon András.

A felügyelőség az után indított vizsgálatot, hogy a társaság Tolna megyei munkavállalói 2010. júniusban bejelentést tettek a munka- és pihenőidő szabályainak megszegése miatt.

Az Orangeways Zrt. a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként 2009-től foglalkoztat Tolna megyei közlekedési dolgozókat. A két cég szerződése a tamási és a dombóvári járatok üzemeltetésére 2012. december 31-éig szól.

Az Orangeways Baján is végez tömegközlekedési feladatokat, miután tavaly ősszel tíz évre elnyerte a jogot. A társaság nyert a BKV midibusztenderén is, ennek eredményét azonban később megsemmisítették.