Obama benyújtotta a hiányt megzabolázó költségvetését

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtés ösztönzését nevezte a legfontosabbnak Barack Obama amerikai elnök, amikor előterjesztette az új pénzügyi évre vonatkozó és a hosszabb távú elképzeléseit a kongresszusnak. Jövőre átlagosan 4 százalékos gazdasági növekedéssel és 8,6 százalékos munkanélküliséggel számol az amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök a kongresszus elé terjesztette az októberben kezdődő új pénzügyi évre vonatkozó pénzügyi javaslatát és az elkövetkező tíz évre vonatkozó elképzeléseit. Hosszú távon összesen több mint ezermilliárd dolláros megtakarítást tervez Barack Obama.

A költségvetési hiánycsökkentés kétharmada a kiadások csökkentésből származna majd, így például öt évre befagyasztanák a nem biztonsági jellegű, nem törvényesen kötelező kiadásokat. Ez kétszáz szövetségi finanszírozási, támogatási programot érint, például a kisjövedelműek fűtési támogatását is, és 400 milliárd dollár kiadásnövekedés megtakarítását jelentené tíz év alatt. A védelmi kiadásokból 78 milliárd dollárt faragnának le, szintén már az első öt évben. Az egészségvédelmi kiadásokra 62 milliárddal jutna kevesebb 2020-ban, mint korábban tervezték. Megtakarítást hozhat a kisebb deficit finanszírozási költségének csökkenése is.

Több központi pénzre számíthat viszont az oktatás és az infrastruktúra. A hiánycsökkentés maradékának a több adó lenne a forrása, mindenekelőtt abból, hogy nem újítják meg az előző, Bush-kormányzat adta adókönnyítéseket. Az amerikai elnök szerint a gazdasági növekedés és a magángazdaságban létrejövő munkahelyek ösztönzése a legfontosabb.

Az amerikai hiány tervezett pályája (a GDP százalékában)

2010201120122013201420152016
Deficit8,910,974,63,63,23,3


Néhány hete a kongresszus költségvetési hivatala 1480 milliárd dolláros államháztartási hiányt becsült a most folyó költségvetési évre, ám a pénzügyminisztérium hétfőn kiadott, az Obama-javaslatoknak hátteret adó becslése már majdnem 1650 milliárd dolláros deficitet valószínűsített 2011-re, ami a becsült hazai össztermék 10,9 százaléka lenne. Ez számszerűleg minden idők rekordja lehet az Egyesült Államokban. A kormány mostani tervei szerint államháztartási szinten a szövetségi hiány 2015-ben közelítené meg a nemzetközileg elfogadhatónak tartott 3 százalékot a GDP-hez képest.

Az elnök által előterjesztett költségvetési javaslatok sarokszámai szerint az Egyesült Államok hazai összterméke várhatóan 3,1 százalékkal lesz nagyobb az idei utolsó negyedévben, mint a tavalyi utolsó negyedévben, majd átlagosan 4 százalékkal nő jövőre. A tavalyi 9,6 százalékos munkanélküliségi arány után jövőre 8,6 százalékkal számolnak.