Újfajta támogatás a multiknak, nyerésre áll egy kocsma a fociperben

oz investment sa. erzsébet áruház
Vágólapra másolva!
Szakít a kormány a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok támogatására vonatkozó eddigi gyakorlattal, miközben 2014-ig 300 ezer új munkahelyet hozna létre, online szerencsejáték-szabályozási javaslatot dolgozott ki a szakszövetség, tárgyalások kezdődtek az uniós eredetvédelméhez kapcsolódó bortermékleírások elkészítéséről, pert nyerhet a Premier League ellen egy angol kocsma - heti gazdasági összefoglaló Fehérváry Ákostól, a Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda partnerétől.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hirling Bálint [origo]

1. Újfajta támogatási politika a multiknak

A hírek szerint szakít a Nemzetgazdasági Minisztérium az előző kormányoknak a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok támogatására vonatkozó gyakorlatával. Az új befektetési szerződésekben már olyan feltételeket garantálna az állam, amelyek a korábbiakhoz képest csökkentik az állami támogatások arányát. Csak az a multinacionális vállalat kaphat támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, és annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe.

Egyik oldalról érthető, ha egyes nemzetközi nagyvállalatok a támogatások átalakításának hírét nem feltétlenül kedvezően ítélik meg. Másrészről azonban mind a munkahelyteremtés szempontjából, mind pedig a haza kis- és középvállalkozások szempontjából méltányolható kezdeményezés az állami támogatások, illetve adókedvezmények olyan átalakítása, amely a multinacionális cégek számára előírja a hazai beszállítók minél nagyobb arányú alkalmazását. Az ilyen módon juttatott támogatási összegek közvetten erősíthetik azt a kis- és középvállalkozói réteget, amely megerősödése elengedhetetlenül szükséges a gazdasági növekedés elindításához.

A koncepció másik eleme, amely a beruházási érték 5 százalék környékén határozná meg a befektetési szerződésekben a támogatás arányát, a korábbi 10 százalék feletti arányokat figyelembe véve elsőre talán lényeges visszalépésnek tűnhet a multinacionális vállalatok számára. Azonban az adórendszer egyszerűsítése, illetve a 10 százalékra csökkentett társasági adó és az egyéb adócsökkentések mértéke ellensúlyozhatja majd a külföldi befektetők számára a csökkentett állami támogatást és a támogatásokkal együtt fenntarthatja, illetőleg növelheti az ország versenyképességét.