Népszabadság: Nem változik a távhő ára a fővárosban

távhőszolgáltató, távfűtés
Vágólapra másolva!
A Népszabadság úgy értesült, hogy a tél végén sem változik a távhő ára Budapesten. Tavaly az önkormányzati választások előtt a fővárosban díjemelési moratóriumot hirdettek, amely máig érvényben van. Így a jelenleg ténylegesen fizetendő tarifa ennél még mindig jóval alacsonyabb, nettó 2909 (bruttó 3054 forint) gigajoule-onként. Ez a Népszabadság számításai szerint márciustól 17 százalékos árkedvezményként értelmezhető.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tájékoztatása szerint a lakossági távhő és meleg víz hatósági ára március elsejétől gigajoule-onként nettó 3549 forintról 3521 forintra csökken, ami a Népszabadság számításai szerint áfával együtt 3726, illetve 3697 forintot jelent.

Tavaly az önkormányzati választások előtt a fővárosban díjemelési moratóriumot hirdettek, amely máig érvényben van. Így a jelenleg ténylegesen fizetendő tarifa ennél még mindig jóval alacsonyabb, nettó 2909 (bruttó 3054 forint) gigajoule-onként. Ez a Népszabadság számításai szerint márciustól 17 százalékos árkedvezményként értelmezhető.

A fővárosiaknak szintén nem változik a fűtésért és a vízmelegítésért járó legjellemzőbb, a lakás légköbmétereire vetített évi nettó 481 forintos alapdíja. Ez a Főtáv üzemeltetési költsége, amely a végszámlának közel 40 százalékát teszi ki. Ez a két tétel lehetővé teszi, hogy eltérés legyen a hatósági és a fizetendő ár között. Mivel a hatósági ár az, amelyet a korábbi árképletek alapján elvileg fizetni kellene, a BVK tájékoztatása alapján a kettő különbsége tavaly év közepe óta egy átlagos család számára mintegy 17 ezer forint megtakarítást eredményezett - olvasható a Népszabadságban.