Jelentős leépítésre készül a Nokia

Vágólapra másolva!
Konkrétan nem meghatározott, de nagy létszámú leépítésre készül a Nokia, egyelőre arról sincs hír, hogy a karcsúsítás érinti-e a komáromi gyárat.
Vágólapra másolva!

"Jelentős létszámcsökkentést" jelentette be a Nokia Corp. új vezérigazgatója Stephen Elop telekommunikációs szakemberek előtt pénteken Londonban. A leépítések pontos részleteit egy későbbi időpontban teszi közzé a Nokia. A vállalat alkalmazásában 2010 végén 132.500 dolgozó állt. A vezérigazgató szerint a Nokia túl magas költségekkel dolgozik és ezért megtakarításokat tart szükségesnek.

A finn mobiltelefon készülék gyártó vállalat pénteken gyakorlatilag elismerte okostelefon modellstratégiájának kudarcát, és bejelentette, hogy a jövőben a Microsoft mobil operációs rendszerének alkalmazására áll át. A Nokia továbbra is támogatást nyújt saját Symbian operációs rendszerének, annak alkalmazását azonban idővel kifuttatja. A Symbian operációs rendszer továbbfejlesztésének feladása és alkalmazásának kifuttatása önmagában is számos fejlesztői munkahely megszűnését vonja maga után.

Stephen Elop 2010 szeptemberében váltotta fel a Nokia előző vezérigazgatóját Olli-Pekka Kallasvuo-t. Korábban a kanadai állampolgárságú Stephen Elop a Microsoft alkalmazásában dolgozott 2008-tól 2010-ig, ahol a Microsoft Office termékcsalád fejlesztését felügyelte. Stephen Elop az első nem finn vezető a Nokia élén.

A Figyelő Top 200 adatai szerint a Nokia Komárom Kft. 2009-ben a második legnagyobb árbevételű társaság volt hazánkban. Az 1075 milliárd forint nettó árbevételt 5873 fő alkalmazásával érte el a mobilgyártó. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy a leépítés érinti-e a magyar leánycéget.