A világ legnagyobb tőzsdei szolgáltatója jöhet létre

Vágólapra másolva!
Egyesülhet az amerikai NYSE Euronext és a németországi Deutsche Börse, a mostani piaci viszonyok alapján 24 milliárd euró összértékű vállalatot hozva létre. Az üzletet már több hasonló egyesülés, illetve felvásárlás megelőzte az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Egyesülési tárgyalásokat folytat a NYSE Euronext és a Deutsche Börse - erősítette meg szerdán a két tőzsdeüzemeltető a piacokon elterjedt híreszteléseket. A bejelentés előtt felfügesztették mindkét tőzsdeüzemeltető részvénykereskedését.

A New York-i székhelyű NYSE Euronext piaci tőkeértéke 9 milliárd dollár, a Deutsche Börséé 11 milliárd euró (15 milliárd dollár). A BBC internetes oldala szerint a bevételek és a nyereség alapján is a világ legnagyobb tőzsdei szolgáltatója jönne létre. A közös cégben a DB jelenlegi részvényesei 59-60, az amerikai partneréi 40-41 százalékban lennének tulajdonosok. Egyelőre azonban nem biztos, hogy sikeresen zárulnak az egyeztetések.

A Macquarie Securities brókercég BBC által megszólalatatott szakértője azt mondta, kicsit erőltetett lenne ezt az ügyletet egyenrangú felek egyesülésének nevezni, "nyilvánvalóan a Deutsche Börse lesz a felvásárló", ha az ügylet létrejön.

Szerdán egyébként a kanadai értéktőzsdét üzemeltető TMX Group és a londoni börzét működtető London Stock Exchange Group PLC is arról számolt be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az egyesülésről. A közelmúltban is több hasonló üzlet zajlott le a világ nagy tőzsdéi között: a New York Stock Exchange az amszterdami Euronextet vette meg, a Deutsche Börse az amerikai International Securities Exchange-et, a több felvásárlási kísérletet is kivédő London Stock Exchange pedig az olasz Borsa Italianát.