Keddig lehet kérni az egyszerűsített adóbevallást

Vágólapra másolva!
Legkésőbb február 15-ig - jövő keddig - lehet az egyszerűsített bevallás választásáról szóló nyilatkozatot eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Az adóhatóság által elkészített bevallást április 30-ig kapják kézhez az adózók.
Vágólapra másolva!

Február 15-ig kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak megküldeni az 1053Ny jelű nyilatkozatot azoknak, akik az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást választják személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségük teljesítéséhez. Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja a NAV-ot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el számára a személyre szóló szja-bevallási ajánlatot.

A NAV által elkészített bevallást április 30-ig kapják kézhez az adózók. Ha a bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózónál lévő igazolásokkal, aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, amivel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérő adatok esetén az adózó kijavíthatja vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot a visszaküldés előtt. Az aláírt bevallás visszaküldésének határideje május 20.

A nyilatkozat az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető az adóhatóság honlapjáról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is. A nyilatkozat választásának részletes feltételeit a kitöltési útmutató tartalmazza. Az egyszerűsített bevallást két éve vezette be az adóhatóság.