Március 13-án csaphat össze az eurózóna a költségvetési harcban

Orbán Viktor miniszterelnök és vendéglátója, Angela Merkel német kancellár kezet fog egymással a megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten, Berlinben, Orbán Viktor és az Európai Unió viszonya, EU
Vágólapra másolva!
Várhatóan március 13-án, bő egy héttel az uniós csúcs előtt rendezik meg az euróövezeti tagállamok rendkívüli csúcstalálkozóját, amelyen a közös pénzt használó országok egyeztetnék a költségvetési politikájukat. A szigorpárti német-francia álláspont ütközik az eladósodásuk miatt kemény megszorításokat nyögő déliekével.
Vágólapra másolva!

Az MTI értesülése szerint az eurót használó 17 uniós tagállam március 13-án tartja Brüsszelben rendkívüli csúcstalálkozóját, amelyen a szorosabbra fűzött költségvetésről tárgyalnak.

Az időpont oka az, hogy március 24-25-én rendezik az uniós állam- és kormányfők következő találkozóját, s így még több mint egy hét felkészülési idő maradna a szélesebb körű egyeztetésre. A 17 euróövezeti ország ugyanis külön döntést nem hozhat, a rendkívüli találkozó célja az egyeztetés.

A találkozóra azért van szükség, mert a 2008-ban kezdődött gazdasági válság rámutatott az eurózóna gyengeségére. A fejlettebb országok számára az euró indokolatlanul megdrágította a forrásszerzést az állampapírok kockázatán keresztül, míg a magas költségvetési hiányt és államadósságot felhalmozó országok (például Görögország, Portugália, Írország vagy Olaszország) haszonélvezői voltak a rendszernek.

A csúcstalálkozón közelíteni szeretnék az álláspontokat, a két szélsőséget a szigor mellett érvelő Németország és Franciaország, illetve a magas hiányt kemény megszorításokkal letörő államok alkotják. Mivel a bajba jutott országok uniós megsegítésének számláját nagyrészt az előbbi országok fizetik, így az ő alkupozíciójuk az erősebb.

Ennek megfelelően Németország lépett fel kezdeményezően. A Reuters szerint "versenyképességi paktumot" készítenek elő, amelynek sarokpontjait Angela Merkel német kancellár múlt pénteken tárt a tagállamok vezetői elé. A költségvetési szigort célzó csomag a Reuters szerint olyan elemeket tartalmaz, mint a nyugdíjkorhatár emelése, szigorúbb bérpolitika, illetve az államadósság maximumának alkotmányba foglalása.

Cserébe a németek az eurózóna mentőalapjánál lehetnek rugalmasabbak, amelynek költségeit nagy arányban vállalja Németország. A megállapodás azonban nem lesz könnyű. "A tárgyalások kemények lesznek, ez máris látszik. De meg akarunk állapodni, és még van egy kis idő" - mondta Merkel Varsóban, miután Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel és Nicolas Sarkozyvel tárgyalt. A franciák mellett Németország a lengyelek támogatását is szeretné megnyerni.