Hét magánnyugdíjpénztár is a törvényi létszámszint alá került

Vágólapra másolva!
Tizennyolcból hét magánpénztárban kevesebb mint kétezer tag maradt, az ONYF előzetes adatai szerint a fiatalabb korosztályok mondtak nemet az állami nyugdíjra, a magánrendszerben maradók 70 százaléka 40 évnél fiatalabb. A legnagyobb kassza az ING lett, amely megelőzte az eddigi éllovas OTP-t.
Vágólapra másolva!

Hét nyugdíjpénztár nem tudta hozni a fennmaradáshoz szükséges kétezres taglétszámot - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) által közzétett előzetes adatokból. Ezek a pénztárak a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár, az Életút Első Országos Nyugdíjpénztár, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, a Postás Magánnyugdíjpénztár, a Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztár, a Vasutas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint a Villamosenergia-Ipari Társaságok Nyugdíjpénztár. A jogszabály értelmében ha egy pénztár taglétszáma kétezer alá csökken, akkor a kasszának fél éve van a helyzet rendezésére - azaz hogy új tagokat toborozzon vagy összeolvadjon egy másik pénztárral.

A többi tizenegy pénztár közül hatnak alig maradt 2-3 ezer tagja, és mindössze öt pénztárnak van tízezernél is több tagja. A legnagyobb magánkassza az ING pénztrára lesz több mint 19 ezer taggal, majd az eddigi lsitavezető OTP következik. Tízezer fölötti taglétszámot tudott összehozni még az Aegon, az Axa és az Allianz (a nyugdíjpénztári létszámokról szóló táblázatot itt találja meg).

Az ONY adatai szerint a maradók nagy része viszonylag fiatal, az 1971 után születettek teszik ki az állami nyugdíjra nemet mondók mintegy 70 százalékát (au erről szóló táblázatot itt tekintheti meg). A legnagyobb arányban azonban az idősebbek maradtak a magánrendszerben, az 1955 előtt születettek közül ugyanis 4,07 százalék tett nyilatkozatot, míg az átlag 3,12 százalékos volt, az 1991 után születetteknél pedig csak 0,46 százalék (a táblázatot itt tanulmányozhatja).

A korábbi adatokkal szemben most úgy tűnik, hogy mégsem haladja meg a magán-nyugdíjpénztárakban maradók száma a százezret, habár még nem fejezték be az adatok feldolgozását. A január 31-ei adatok szerint 97 422 fő maradt a magánnyugdíj-rendszerben. Az igazolási kérelmek alapján még február 28-áig tehetnek nyilatkozatot a maradásról a pénztártagok.