Felszámolják a Traubi Zrt.-t

Traubisoda
Vágólapra másolva!
Pont kerülhet a több mint másfél évtizede húzódó jogvitára a Traubi márkanév körül, miután a bíróság felszámolási eljárást kezdeményezett a nevet használó egyik cég ellen. A Traubisodát a Badacsonyi Állami Gazdaság indította útjára 1971-ben.
Vágólapra másolva!

A bíróság felszámolási eljárást kezdeményezett a Salamon Berkowitz érdekeltségébe tartozó Traubi Hungária Tradicionális Üditőgyártó Zrt. ellen - értesült a Gazdaság.hu. Ezzel érhet véget a mintegy 15 éves jogvita a márkanév körül. A szövevényes tulajdoni szerkezetű társaság fő részvényese, Salamon Berkowitz már hosszú évek óta pereskedik a Ráthonyi Kft.-vel a Traubi név használatáról.

A Ráthonyi Kft. számtalan perben igyekezett bizonyítani, hogy Berkowitz és társai jogtalanul használják a Traubi márkanevet. Egy tavalyi bírósági döntés viszont Berkowitznak kedvezett: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a Tra-Üdi Zrt. jogszerűen használja a Traubi nevet (a Tra-Üdi Zrt.-t nevezték át Traubi Zrt.-vé).

Az Opten adatai szerint a Traubi Zrt.-nek két magánszemély és két cég a tulajdonosa: Salamon Berkowitz, Balabanian Izabella, a Centráls Kft. valamint a Salamon Kft. A Centráls Kft. 2007 óta, a Salamon Kft. pedig 2009 óta áll felszámolás alatt. A bonyolult tulajdonosi szerkezetben bejegyzett társaságok egyike sem adott le az elmúlt három évben beszámolót, a részvénytársaság ellen az elmúlt években hét végrehajtás indult. Utolsó fellelhető beszámolója a 2002-es évet zárta le, akkor 504 millió forint árbevétel mellett 15 millió forint veszteséget termelt.

Berkowitz nevéhez további két társaság köthető. Az ital nagykereskedelemmel foglalkozó Traubi Drink Kft.-t az USA Delaware állambeli off-shore Salamon & Company Inc. - ami Moses és Salamon Berkowitz tulajdona - birtokolja, és az elmúlt években szintén nem terhelte beszámolóival a cégbíróságot. A cégadatok szerint 2008-ban a társaság egyik tagjának vagyoni részesedését lefoglalták.

A halászattal és üdítőital-gyártással foglalkozó másik érdekeltség, a Traubi Élelmiszeripari Termékelőállító Kft. 2010 novembere óta felszámolás alatt áll. Tagjai az USA Delaware államában bejegyzett Salamon & Company, a Centráls Kft. és Salamon Berkowitz. A Traubi Drinkhez hasonlóan szintén lefoglalták az egyik tulajdonos vagyoni részesedését.

A Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) 1971-ben kötött megállapodást a Lenz Moser nevű osztrák társasággal, így kezdődött el a Traubisoda gyártása. Az osztrák partnercég később tönkrement, így 1986-tól a szintén osztrák Warimpex-szel állapodtak meg. Az első Traubi-üzem Balatonvilágoson volt. Miután a BÁG a csőd szélére került, 1993-ban pályázatot írtak ki a balatonvilágosi üzemre. A befutó a Centráls Kft. lett Salamon Berkowitzcal.

A problémák 1994 után kezdődtek, miután a magyarországi üzemre vonatkozó licencszerződés lejárt. Időközben a Debreceni Állami Gazdaság is magánkézbe került, a vevő Ráthonyi Kft. pedig licenszmegállapodást kötött a Warimpex-szel és később a gyártási know-how-t is megvásárolták. Gyakorlatilag innen kezdve a két fél folyamatos perben állt egymással, hogy ki bitorolja a Traubi nevet, ki jogosult gyártani, kinek a cégnevében lehet Traubi.