A Moody'st nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

Moodys hitelminősítő
Vágólapra másolva!
Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg szerint a Moody's hitelminősítő intézet egyik elemzője azt közölte kedden Budapesten, hogy a magyar költségvetés fenntarthatósága miatti aggodalmak súlyosbodnak 2012-ben és utána. Emiatt a hitelminősítő nem módosítja a magyar állampapírok besorolását

A Moody's december elején rontotta le - a többi nagy minősítővel együtt - a bóvlinál mindössze eggyel jobb kategóriába a magyar besorolást. Ráadásul negatív kilátást hagyott, ami azt jelenti, hogy valószínűbb a további leminősítés.

A hitelminősítő szerint az egyszeri tételek nem teszik hosszú távon fenntarthatóvá a magyar költségvetést, ezért a nyugdíjpénztári vagyon állami kézbe kerülése nem oldja meg a magyar hiányt. Ugyanakkor Dietmar Hornung, a Moody's elemzője azt mondta, hogy a negatív kilátás középtávra szól, "nincs küszöbön álló nyomás".

A magánnyugdíjpénztár-tagok vagyona többletet fog eredményezni idén az államháztartásban, ez viszont ahhoz vezethet, hogy még nehezebben tudják majd megítélni a kiadáscsökkentést a honatyák - mondta Hornung.

A Nemzetközi Valutaalap február 3-i jelentése szerint a GDP 5,7 százaléka lehet a költségvetési többlet, ugyanakkor a visszalépők vagyona nélkül 5,1 százalékra hízna a hiány a tavalyi 3,8 százalék után. Ennek alapján Hornung azt mondta, hogy a strukturális deficit nem fenntartható.