A hóviharok miatt zuhanhatott az ipari termelés decemberben

Vágólapra másolva!
Negatív meglepetést okozott az elemzők körében, hogy decemberben csaknem 12 százalékkal visszaesett a magyar ipari termelés az előző hónaphoz képest, a piac növekedést várt.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint tavaly decemberben 11,8 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberhez képest. Ezzel együtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,5 százalékkal nőtt, ami jelentős lassulást takar az előző hónapban mért 14,7 százalékos növekedéshez képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adatok egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnnek, mivel a robusztus német kereslet, az autóipar meredek felfutása, valamint újabb üzemek termelésbe lépése arra utalt, hogy az ipari termelés növekedése még gyorsulhat is.

Gyenge magyarázatot esetleg az jelenthet szerinte, hogy a decemberi hóviharok miatt akadozhatott a termelés. Suppan szerint azonban a kilátások továbbra sem tűnnek rossznak, mivel az elmúlt időszakban több tucatnyi üzembővítésről és új beruházásról lehetett hallani, ezek termelésbe lépése a következő hónapok során újabb lendületet adhat az iparnak. Az elemző szerint a kifejezetten gyenge ipari adatok miatt azonban a negyedik negyedéves GDP elmaradhat a jelenlegi, 3 százalékos éves növekedési várakozásuktól.

Árokszállási Zoltán szerint is növekedést várt a piac. Az Erste Bank elemzője szerint a mostani ipari termelési adat tükrében feltételezhető, hogy a decemberi külkereskedelmi többlet a várnál kisebb lesz, csakúgy, mint a negyedik negyedéves GDP.