Orbán rábólintott Matolcsy stabilitási alapjára

Vágólapra másolva!
Elfogadta Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György javaslatát, amely egy 250 milliárd forintos stabilitási alapot hozna létre a költségvetésen belül - közölte a minisztérium annak jelzése nélkül, hogy milyen forrásokat csoportosítanának át. Az idei költségvetés nem tartalmaz sem stabilitási, sem kamatkockázati tartalékot, amely korábban a válság hatásainak kiszűrésére szolgált.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Orbán Viktor elfogadta a stabilitási alap létrehozásának tervét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken ismertette azt a javaslatát, amely szerint egy 250 milliárd forintos alap védené a magyar költségvetést a külső gazdasági eseményektől.

Bár Matolcsy minisztériuma annak ellenére sem tervezett a válság esetleges negatív hatásait tompító forrásokat a 2011-es költségvetésbe, hogy tavaly lényegében már februárban kimerült ez a forrás. A közlemény szerint a stabilitási alapot akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges gazdasági kockázatok "valódi gondot okoznak". A közlemény úgy fogalmazott, hogy az elkülönített keret megmaradása esetén a források "visszakerülnek" a költségvetésbe. A gyakorlatban azonban a tartalékok a költségvetés részét képezik, mivel csak egy technikai elkülönítést jelentenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az alapot "nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel". Ez azt jelenti, hogy a költségvetésen belül, de a már megnevezett tartalékok és nyugdíjpénztári visszalépők vagyonának érintetlenül hagyásával kívánják létrehozni a stabilitási alapot. Az nem derült ki a közleményből, hogy a 250 milliárdos alap forrása a költségvetés mely fejezeteiből származna.

A költségvetésben az úgynevezett stabilitási tartalék célja a gazdasági folyamatok (például a nem várt visszaesés vagy növekedés miatti adóbevétel-változás, az infláció vagy más külső feltételek) miatti esetleges pénzkiesés kompenzálása. A válság alatt felértékelődött a szerepe, ezért tervezték a 2010-es büdzsét rekordmértékű tartalékkal, illetve az addig ismeretlen kamatkockázati tartalékkal.

A magas tartalékszint ellenére már 2010 februárjában elfogyott a tartalék, mivel részben az ingatlanadó alkotmánybírósági eltörlése miatti bevételkiesésre kellett használni. Az új Orbán-kabinet azonban már nem számolt újabb visszaeséssel, ezért nem is tervezett sem stabilitási, sem kamatkockázati tartalékot a költségvetésbe, igaz, az általános tartalék szerepét átvevő "rendkívüli kormányzati intézkedések" címen magasabb összeg szerepel a tavalyinál. Összességében alig több mint 110 milliárd forint szerepel a 2011-es költségvetésben, szemben a 2009-es 240 milliárddal.

A kormány mintegy 600 milliárd forintos megtakarításra szánta el magát a következő évekre, amiből néhány tízmilliárd forintot spórolnának az idén, 300 milliárdra nőne a megtakarítás 2012-ben, a maradék összeg 2013-ra szabadulna fel. Vagyis az idén létrehozandó 250 milliárd forintos stabilitási alap csak kisebb részben nyerhető a kiadáscsökkentésből.