Fordulatot lát Lázár javaslatában a Szélenergia Társaság

Offshore-amnesztia, Lázár János, Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Ellehetetleníti a szélerőműveket, ha megvalósul Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének egyik módosító javaslata - vélte a Magyar Szélenergia Társaság, amely szerint a javaslat ellentétes a kormány Széchenyi-tervben megfogalmazott energiapolitikájával. Az érdekszervezet ezért levélben fordult a gazdasági bizottság elnökéhez, Rogán Antalhoz, hogy ne fogadják el a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Levélben tiltakozott a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) az ellen a javaslat ellen, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be egy energetikai törvénymódosításhoz. Az érdekszervezet úgy véli, ha a javaslat szerinti mértékben csökkentenék azt az árat, amelyen át kell venni a megtermelt áramot, ellehetetlenülnének a szélerőművek.

A törvényjavaslat 2011. január 1-jétől 25, jövőre pedig 35 százalékkal csökkentené a kötelező átvételi árat a jelenlegi mértékhez képest. Ez a lépés az MSZET szerint ellehetetlenítené a szélerőműveket, ezért arra kérték a gazdasági bizottságot, hogy ne támogassa a módosító javaslatot.

A társaság szerint az új Széchenyi-terv megújuló energiára vonatkozó fejezete üdvözölendő, ugyanakkor a Lázár János-féle javaslat "180 fokos fordulatot jelentene a kormány (...) megújulóenergia-politikájában". Az új Széchenyi-terv a megújuló energiával a hét fejezetből a másodikban foglalkozik. Eszerint a megújulóenergia-termelést nagyobb arányban kell alkalmazni az ellátásbiztonság és az árak féken tartása érdekében.

A Szélenergia Társaság szerint azonban elriasztja a befektetőket Lázár javaslata. "A törvényben garantált kötelező átvételi árnak a jelentős csökkentése (...) olyan állami beavatkozás lenne, ami alapjaiban ingatná meg a befektetők és az energiapiaci befektetéseket finanszírozók bizalmát, gazdasági instabilitáshoz és tömeges csődökhöz vezetne a megújulóenergia-szektorban" - írta az MSZET a Rogán Antalnak, a gazdasági bizottság elnökének írt levélben.

Az érdekszervezet szerint a javaslat nemcsak az úgynevezett kapcsolt erőművekre, hanem minden megújuló energiával termelő erőműre vonatkoztatható. A szervezet szerint ráadásul nem egyértelmű a szabályozás, mint írták: "a módosító javaslat hivatkozott pontját emellett megfogalmazásában is pontatlannak, adott esetben félreérthetőnek látjuk".

Románia eközben nagy hangsúlyt helyez a szélenergia elterjedésére, amit a kötelező átvételi ár emelésével ösztönöz. Az energiapolitikának köszönhetően tavaly a harmincszorosára nőtt a szélenergia termelése Romániában.