Orbán szerint 2020 előtt biztosan nem lesz magyar euró

Vágólapra másolva!
"A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint "a csillagok jelenlegi állása" mellett 2020 előtt elképzelhetetlen, hogy Magyarország bevezetné az eurót. A magyar miniszterelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján beszélt az eurózóna jövőjéről. A miniszterelnök a pénteki brüsszeli Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik. Orbán Viktor szerint ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, hanem pusztán az eurózóna tagállamainak erőfeszítése az euró megmentése érdekében.

A magyar miniszterelnök elmondta, pénteken Brüsszelben megállapodás született, hogy versenyképességi paktum néven ezentúl rendszeresen találkoznak egymással a 17 euróövezeti tagország állam- és kormányfői. Az első ilyen találkozó márciusban lesz. Ezeken a találkozókon csak rájuk vonatkozó gazdasági és politikai döntéseket hoznak majd az eurózónához tartozó országok. Orbán Viktor szerint az eurót használó 17 tagállam olyan súlyosnak ítéli meg a helyzetet, hogy szerintük "az euró megmentése olyan speciális döntéseket igényel", ami indokolja az ezzel a céllal létrejövő tanácskozási rendszer felállítását. A magyar miniszterelnök elmondta: a német-francia javaslat olyan részleteket tartalmaz, mint például a 17 euróövezeti ország nyugdíjkorhatárának vagy a társaságiadó-alap kiszámításának egységesítését, illetve egységes alkotmányos fékek beépítését az államadósság maximalizálása érdekében.

Orbán Viktor úgy foglalta össze a helyzetet: "a 17 érintett ország vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy a 27-ek keretein belül nem tudják kezelni az eurózóna válságát, ezért 17-en fogják megoldani azt, eddig szokatlan eszközökkel". A magyar miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország ugyanakkor nem támogathatja az adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne a versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben.

Fel kell újítani a Surányi-Simor vitát

A kormányfő a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a mostani monetáris politika káros a gazdaságra, ezért "újra meg kell nyitni" a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között. Orbán Viktor szerint a monetáris politikához nyugodtság kell, mert "a lassú mozgású sportok közé tartozik". A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: tévesek azok a sajtóhírek, melyek szerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna.