Vágólapra másolva!
Az elkövetkező években 70 százalék alatti GDP-arányos államadósságot, 2014-ig 300 ezer új munkahelyet ígért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter abban a levélben, amit az Európai Bizottság gazdasági biztosának küldött.
Vágólapra másolva!

A levél válasz az Európai Bizottság (EB) korábbi állásfoglalására, amiben a testület tartható célkitűzésnek nevezi, hogy idén Magyarország államháztartási hiánya 3 százalék alá csökkenjen. Az EB gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosának, Olli Rehnnek küldött levélben Matolcsy kifejti: "Magyarország jelenleg széleskörű strukturális reformprogramot hajt végre. Az új Növekedési és Stabilitási Program alapját hosszú távú, főként a kiadási oldalt érintő intézkedések képezik, tartósan javítva a költségvetés egyenlegét. Ezen intézkedések eredménye már 2011-ben érezhető lesz, ugyanakkor a program teljes hatása 2012 és 2013 során bontakozik ki. Következésképpen konkrét, tartós intézkedések fogják biztosítani, hogy a konvergencia programban vállalt fiskális célszámok teljesülnek. Mindez a GDP-arányos államadósság jelentős csökkenését eredményezi, ami a következő években 70százalék alá fog süllyedni."

A nemzetgazdasági miniszter levelében azt is állítja, hogy növekedést célzó programjuk következtében 2014-ig 300 ezer új munkahely jön létre Magyarországon. Levele végén azt is felajánlja a biztosnak, hogy a kormány strultúrális reformokkal kapcsolatos elképzeléseit szívesen megvitatja legközelebbi találkozásukkor.

A levélben foglaltak amúgy nem számítanak újdonságnak, Orbán Viktor november közepén már beszélt a számokról és a szándékokról, amelyről itt olvashat bővebben. A miniszterelnök akkor kijelentette, hogy a kormány megállítja az államadósság növekedését, tartóssá teszi a 3 százalék alatti hiányt, vagyis kiszabadítja az országot az adósságcsapdából. Ennek érdekében szerkezeti reformokra kerül sor. "A nyugdíjrendszer átalakítását megkezdtük, át fog alakulni az oktatási, az egészségügyi rendszer és a közösségi közlekedés. A cél az, hogy 2014-2015-re 70 százalék alá csökkentsük a GDP-hez mért államadósságot a mostani 80 százalékról - mondta.

Értelemzavaró elírások Matolcsy levelében

Az Olli Rehnnek küldött levél magyar változatába amúgy két súlyos értelmezést zavaró hiba is bekerült. A Matolcsy György által jegyzett levélben ugyanis ez olvasható. "A 2010 második felében, és a 2011. év kezdete óta hozott fontos, a munkahelyteremtést támogató és a munka adóterhét csökkentő intézkedéseken túl az új program szerkezete biztosítani fogja, hogy a fiskális konszolidáció eredményei fenntarthatók lesznek hatékonyságát....A fenti témákat örömmel megvitatnám Önnel az ECOFIN februári ülésének peremén." A teljes levelet itt tekintheti meg.