Szerénységre intette a gazdasági minisztérium az IMF-et

IMF (International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön kiadott, az egyes magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket néhány ponton keményen kritizáló országjelentésére reagál Matolcsy György minisztériuma, ami azt állítja, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását tévesen nevezi az IMF államosításnak. A minisztérium szerint az állami nyugdíjrendszerbe a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka lépett vissza, és miután ez az emberek szabad döntése alapján történt, ezért ez semmiképpen nem nevezhető államosításnak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken adott ki közleményt, amelyben az IMF az ország gazdaságpolitikájával kapcsolatban megfogalmazott kritikáira reagál, amelyeket a nemzetközi szervezet a legújabb, csütörtökön kiadott országjelentésében fogalmazott meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint "a Valutaalap részéről Magyarország esetében indokolt lenne némi szerénység, hiszen 2009 második félévében - a 2010. évi költségvetés készítésének idején - nem hívták fel a figyelmet arra, hogy a 2010-es költségvetés hamis számokra épül. Nem vették észre, vagy nem merték nyilvánosságra hozni azokat a tényeket, amelyek arra utaltak, hogy a bevételi oldalt felül, a kiadási oldalt pedig alultervezték. Az IMF 2009 második félévétől 2010 végéig ezzel a szakmai hibasorozattal nem nézett szembe."

A minisztérium közlemény szerint 2010 végére világossá vált, hogy a költségvetési számok meghamisítása miatt az államháztartási hiány 3,8 százalék helyett 7 százalék felett lett volna, és nehezmányezik, hogy erről az IMF egyik jelentésében sem tett említést. "Mindezek alapján az IMF részvényeseként azt várjuk el, hogy a Valutaalap 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát." - áll a minisztérium közleményében.

Matolcsy György minisztériuma szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását tévesen nevezi az IMF államosításnak. A minisztérium szerint az állami nyugdíjrendszerbe a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka lépett vissza, és miután ez az emberek szabad döntése alapján történt, ezért ez semmiképpen nem nevezhető államosításnak.

Az IMF a Költségvetési tanács megszüntetését is bírálta csütörtöki országjelentésében, ami a minisztérium szerint szintén nem állja meg a helyét, mert az új Költségvetési Tanácsnak állításuk szerint példátlanul széles lesz a jogköre.

A minisztérium egy ponton egyetért a Valutalappal: elismerik, hogy a 2013-14-es középtávú pénzügyi egyensúlyt strukturális reformokkal kell beállítani, és megígérik, hogy ezt célozza a magyar kormány február végén bejelentésre kerülő stabilitási programja is.