Egyiptom újabb hitelminősítőtől kapott rosszabb osztályzatot

Vágólapra másolva!
A Moody's és a Standard & Poor's után csütörtökön a Fitch Ratings is lerontotta Egyiptom hitelminősítését az elhúzódó belpolitikai válság miatt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a londoni székhelyű Fitch Ratings hitelminősítő lerontotta Egyiptom hitelminősítését. A hosszú lejáratú, devizában fennálló államadósságra besorolása az eddigi BB plusz helyett BB lett, a saját devizában lévő államadósság osztályzatát pedig BBB mínuszról BB pluszra változott. A Fitch mindkét osztályzatot az újabb leminősítést valószínűsítő negatív besorolással látta el.

A lépést a belpolitikai feszültség fokozódásával indokolta a Fitch. Az előző napokban a másik két nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's is hasonló lépést tett, utóbbi kedden minősítette vissza Egyiptomot.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési elemző központ csütörtöki tanulmányában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyiptomi társadalmi konfliktus láttán a térségi és a távolabbi országok kormányai máris az élelmiszerexport korlátozásával, illetve az import növelésével válaszolnak, ami tovább hajtja az egyébként is felfelé tartó - és az egyiptomi zavargásokat nem kis részben előidéző - élelmiszerárakat.