Selmeczi szerint bezárult az állami nyugdíj kapuja, a törvény szerint nem

Vágólapra másolva!
Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi megbízott egy szerdai interjúban kijelentette, hogy többé nincs lehetőség az állami nyugdíjrendszerbe való visszakerülésre. Ennek ellentmond a jelenleg hatályos törvény, a Miniszterelnökség szerint ugyanakkor nincs gond Selmeczi nyilatkozatával.
Vágólapra másolva!

"A törvény egyértelműen fogalmaz, határidők nélkül, tehát, ha megszűnik egy magánnyudíjpénztár, a tag eldöntheti melyik másik magánnyugdíjpénztárba szeretne visszalépni" - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Selmeczi Gabriella, miniszterelnöki nyugdíjmegbízott arra a kérdésre válaszolva, mi lesz azokkal a tagokkal, akiknek a pénztára megszűnik.

Arra a kérdésre, hogy az állami rendszer kapui végleg zárva vannak-e, Selmeczi Gabriella igennel felelt, azaz a nyugdíjügyi megbízott szavai szerint egy pénztár esetleges megszűnése esetén nem lehetne visszatérni az állami nyugdíjrendszerbe. A nyugdíjügyi megbízott hozzátette: január 31. volt az a jogvesztő határidő, ameddig el lehetett dönteni, szeretne-e valaki visszatérni a biztonságot nyújtó állami, azaz a szolidaritási alapon működő nyugdíjrendszerbe.

Nyitva lesz a kapu

A nyugdíjügyi megbízott mondatai a hatályos jogszabályok fényében nem egyértelműek, a törvény ugyanis nem tiltja meg az állami rendszerbe való átlépést egy pénztár megszűnése esetén, vagyis annak alapján nyitva marad az állami rendszer kapuja. A magánnyugdíjpénztárakról szóló - 1997. évi LXXXII. számú - törvény ugyanis kimondja, ha egy pénztár megszűnik, és a pénztártag a végelszámolási eljárás indulásától számított harminc napon belül nem nyilatkozik, melyik pénztárba kíván átlépni, akkor a végelszámolónak gondoskodnia kell a tag állami rendszerbe való beléptetéséről.

Az [origo] megkereste Selmeczi Gabriellát, hogy tisztázza a kérdést. A nyugdíjügyi megbízott nevében a miniszterelnöki sajtóstábjának vezetője, Havasi Bertalan azt közölte, hogy szerinte nincs ellentmondás. "Selmeczi Gabriella azt tette egészen világossá, hogy a döntési lehetőség az átlépésről január 31-én lezárult. Ezután automatikusan lehet bekerülni az állami nyugdíjrendszerbe, bizonyos feltételek fennállása esetén (megszűnik a pénztár, a tag nem nyilatkozik), hiszen minden állampolgár valamelyik nyugdíjrendszer tagja kell, hogy legyen" - áll a levélben.

Várhatóan csökken a pénztárak száma

A következő időszakban várhatóan jelentősen csökkenni fog a magánnyugdíjpénztárak száma a következő hónapokban, több kassza ugyanis várhatóan nem tudja majd teljesíteni a törvény szerint előírt kétezres taglétszámot. A limitet nem teljesítő pénztárak vagy beolvadnak egy másik kasszába, vagy pedig beszüntetik a tevékenységüket, utóbbi esetben pedig, ha a pénztártag nem nyilatkozik arról, hogy melyik pénztárba kíván átlépni, az állami gondoskodás hatókörébe kerülnek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik pénztárból hányan távoztak, de ha azt feltételezzük, hogy nem volt pénztárfüggő a döntés, azaz mindenhol az országos átlagnak megfelelően mindössze a tagok három százaléka maradt a kasszánál, akkor csak hét pénztár tud tovább működni (ez természetesen feltételes számítás, hisz a különböző kasszák tagjai eltérően dönthettek, és a pénztárak által produkált hozamok is különbözőek voltak).