A német fellendülés húzza a magyar exportot

Vágólapra másolva!
Több mint húsz százalékkal bővült 2010 első tizenegy hónapjában a magyar export a KSH adatai szerint. Elemzők úgy vélik a 2010-es rekord külkereskedelmi többlet a német gazdasági fellendülés nyomán élénkülő exportnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölte a novemberi külkereskedelmi forgalom részletes adatait. A számokból kiderül, hogy tavaly az első tizenegy hónapban 21 százalékkal nőtt az export euróban számolva, a novemberi bővülés pedig 20,2 százalékra gyorsult az októberi 16,3 százalékról. A behozatal növekedési üteme nem változott, 18,3 százalék maradt novemberben is.

A külkereskedelmi mérleg 2010 novemberben 652 millió euró aktívumot mutatott, ami 194 millió euróval több, mint egy évvel korábban; az első tizenegy havi egyenleg pedig 5,093 milliárd eurót tett ki, 1,656 milliárd euróval többet az előző évesnél.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője szerint látszik, hogy az évtizedes mélyponton levő munkanélküliségi rátát felmutató német gazdaság szárnyal, és ennek köszönhetően az export eddig is magas növekedési üteme tovább gyorsult novemberben. Az elemző szerint a 2010-es egészéves, várhatóan 5,5 milliárd euró körüli, rekord külkereskedelmi többlet az idén már csökken, de elmondása szerint a várható 4,5-4,6 milliárd euró is jelentősnek számít.

Az idei szja-szabályok több pénzt hagynak a háztartásoknál, ez az összeg azonban csak korlátozottan jelenik majd meg a fogyasztásban, mivel a várakozások szerint jelentős része inkább a megtakarításokat növeli majd - fűzte hozzá.

Barta György, a CIB Bank elemzője is azt erősítette meg, hogy míg a külső piacokon, elsősorban Németországban a dinamikus növekedés fenntartotta a magyar export bővülését, a gyenge belső fogyasztás nyomás alatt tartotta az importot. Az elemző szerint az export az idén mintegy 9,5 százalékkal, az import 8,2 százalékkal nőhet. A belső fogyasztás idei bővülése 2 százalék lehet, míg a beruházások növekedését 3 százalékosra prognosztizálják.