Fennállása óta először zárt veszteséges évet a BP

Vágólapra másolva!
A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta károk miatt, fennállása óta először zárt veszteséges évet a BP. A társaság szerint a Mexikói-öbölben okozott kár értéke 41 milliárd dollárra tehető.
Vágólapra másolva!

A British Petrol 2010-ben 3,7 milliárd dollár adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az egy évvel korábbi, 16,6 milliárdos profitot követően - közölte kedden a brit olajipari vállalat.

Ennek ellenére a BP újra fizet majd osztalékot, mégpedig részvényenként 7 centet - amit az olajkatasztrófa miatt korábban felfüggesztett -, miután a negyedik negyedévben nőtt az adózott eredmény. A tavalyi év utolsó hónapjában 5,6 milliárd dollárt tett ki a vállalat profitja, míg egy évvel korábban 4,3 milliárdot.

Már a harmadik negyedév is nyereséges volt a társaság számára, a BP adózott eredménye 1,8 milliárd dollárt tett ki. Ez jelentős visszaesés volt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ugyanakkor a második negyedéves 17 milliárd dolláros rekordveszteséghez képest látványos volt a javulás. A társaság keddi közlése szerint a Mexikói-öbölben okozott kár 41 milliárd dollárra tehető.

A BP az eredmények közzétételekor azt is közölte, hogy eladja két amerikai olajfinomítóját, köztük a Texas Citybelit is, ahol 2005-ben tizenöt halálos áldozatot követelő robbanás történt - írja a BBC.