Vágólapra másolva!
Elfogadták a hitelezők a csődeljárás alatt lévő Vértesi Erőmű Zrt. ajánlatát a hétfői egyezségi tárgyaláson. Ennek értelmében a Vértesi Erőmű mintegy 5,6 milliárdot fizet ki a hitelezőknek, melyet részben a Magyar Villamos Művek által nyújtott négymilliárd forintos hitel fedez.
Vágólapra másolva!

A hitelezők elfogadták a Vértesi Erőmű Zrt. megtérülési ajánlatát a hétfői hitelezői egyezségi tárgyaláson - közölte a társaság. A mostani megegyezés alapján a Vértesi Erőmű Zrt. mintegy 5,6 milliárdot fizet ki egy összegben hitelezőinek.

A társaság ezt az összeget csak az anyavállalata, a Magyar Villamos Művek által nyújtott mintegy 4 milliárd forintos hitellel képes kifizetni, amelyet a korábbi sikertelen hitelezői egyezségek után az MVM közgyűlése szavazott meg. A tervek szerint ezt az pénzt az erőmű 2014-ig visszafizeti az MVM Zrt. számára. A cég szerint az egyezséggel lehetővé válik, hogy helyreállítsák az erőmű gazdaságilag önellátó működését.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság számára benyújtott egyezségi megállapodás bírósági jóváhagyása után a Vértesi Erőmű Zrt. folytathatja rendes tevékenységét, a reorganizációs program végrehajtása mellett.

Felmondott szerződések miatt pereltek az áramkereskedők

A Vértesi Erőmű Zrt. 2008-ban, több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket, amelyek hátterében a System Consulting Zrt. vásárlási szándéka állt. A villamosenergia-árak időközben bekövetkezett esése és a vevői elállás miatt piacképtelenné vált szerződéseket a Vértesi Erőmű Zrt. kénytelen volt felmondani. Emiatt azonban az áramkereskedők egy része pert indított.

Ez idáig több bírósági döntés született, amely az áramkereskedők igényét jogosnak ismerte el. Az erőmű tartozásának egy részét kifizette, de a további, bíróság által megítélt összegeket a vállalat nem volt képes önerőből finanszírozni, hiszen majdnem 20 milliárd forintnyi adósság halmozódott fel. A Vértesi Erőműnek nem maradt más lehetősége, mint a csődvédelmi eljárás kérvényezése 2010 augusztusában. Ez időt adott a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, a követelések csökkentéséhez.