A felszámolóval összejátszva mentették át egy csongrádi cég vagyonát

Vágólapra másolva!
Akár öt év szabadságvesztést kaphat az a felszámolóbiztos, aki a gyanú szerint segített egy felszámolás alatt álló cég vezetőjének, hogy vagyonát átmentse egy másik társaságba.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal zárták nyomozásukat, amely egy Csongrád megyei cég ügyvezetőjével és a cég felszámolását végző felszámolóval szemben indult fedezetelvonó csődbűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozók szerint a felszámolás alatt álló társaság ügyvezetője a felszámoló tudtával és közreműködésével mentette át a cég vagyonának jelentős részét egy újonnan alapított másik társaságba.

Kiderült, hogy a felszámolási eljárás alatt a cég tárgyi eszközeit átjátszották és bérbe adták a másik cégnek, emellett biztosíték nélküli kölcsönöket is nyújtottak a cégvezető érdekkörébe tartozó másik társaság javára. A nyomozók szerint a cég vezetője - a felszámolás ideje alatt - mint magánszemély is kapott kölcsönöket a saját cégétől, de azokat nem fizette vissza.

A felszámolás alatt lévő társaság átmentett eszközeinek a felhasználásával az új cég 126 millió forintos árbevételre tett szert, amely a pénzügyi manőverek nélkül a felszámolt céghez folyt volna be. A hitelezők így jelentős összegű követelésükhöz jutottak hozzá. Az elkövetők bűncselekményükért 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak - közölte Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője.