Nem bír elszakadni a 80 százaléktól az államadósság

Matolcsy György, Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök találkozik a Bankszövetséggel kötött megállapodásban érintett pénzintézetek vezetőivel
Vágólapra másolva!
Alig valamivel 80 százalék alatt áll az államadósság szintje, pedig Orbán szeptemberben még 73 százalékos szintről beszélt. A gyengébb forint a devizaadósság értékét növelte, a növekedés pedig a százalékos mutató kiszámítása miatt rontott. A konvergencia programba írt célszint 75,5 százalék lenne idén.
Vágólapra másolva!

Nyolcvan százalék közelében maradt az államadósság szintje annak ellenére, hogy a kormány idén többször több százalékpontos csökkentést jelentett. Ennek magyarázata nagy részt a gyenge forint és a lassabb növekedés.

"Magyarország államadóssága a tavaly év végi több mint 81 százalékos GDP-arányos értékről 79,7 százalékra csökkent" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A konvergencia programban olvasható (pdf) kormányzati előrejelzés 75,5 százalékos GDP-arányos adósságról szólt. Mivel a program Magyarország vállalásait jelentik, így a hivatalos cél továbbra is a 75,5 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök júniusban jelentette be, hogy 1340 milliárd forinttal, a GDP közel 5 százalékával csökkent az államadósság mértéke a nyugdíjpénztári vagyonban lévő állampapírok bevonásával. "Az ellenséggel szembeni háború első csatáját ma megnyertük, ezzel fontos lépést tett Magyarország a függetlenség felé" - fogalmazott akkor Orbán.

Nyár végén a kormányfő újabb, néhány százalékpontos államadósság-csökkentést jelentett be, akkor azt mondta, hogy ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz a forrása. Szeptemberben a lovasberényi kormányülésen aztán kiderült, hogy mintegy 4 milliárd euró értékben csökkenti a kormány az államadósságot olyan módon, hogy az októberben és novemberben lejáró két, nagyobb összegű hitelt teljesen visszafizeti, nem pedig megújítja.

Orbán akkor azt mondta, ezzel 73 százalékra csökken az államadósság. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a devizatartalékból 3, a nyugdíjvagyonban lévő külföldi papírok értékesítéséből 1 milliárd eurót várt a kormány.

Az állam a kötvénykibocsátásokkal, vagy épp az IMF-hitelkeretéből való lehívással növeli, a visszafizetéssel csökkenti az államadósságot. Az adósság alap esetben akkor csökken, ha több adósságot rendez az állam, mint amennyi új hitelt felvesz. Azonban az adósság 40-45 százaléka külföldi devizában vezetett, vagyis ahhoz, hogy az állam végleg visszafizesse külföldi pénzzel kell fizetnie. Ha a forint gyengül, úgy ugyanannyi devizaadósság rendezéséhez több forintra van szükség. Ezáltal a gyengébb forint nagyobb GDP-arányos eladósodottságot mutat.

A másik oka az elmaradásnak a kiszámításból következik. Az adósságmutatót úgy számolják ki, hogy az adott időszak összes adósságát elosztják az időszak gazdasági teljesítményével (GDP). Mivel a magyar gazdaság rosszabbul teljesít idén a vártnál, a tört nevezőjébe az előzetesen vártnál kisebb szám kerül, vagyis nagyobb lesz maga a tört értéke, azaz az államadósság aránya.

Az "államadósság elleni harc" idei elvesztése már szeptemberben látszott. A jegybank statisztikái ugyanis már jelezték, hogy a gyenge forint miatt 82 százalékra ugrott a júniusban még 76 százalékos adósság. A kormány a parlamentnek benyújtott stabilitási törvényben 2015. január elsejét nevezte meg annak a határidőnek, amelytől az államadósságot törvény szerint kell elkezdeni 50 százalék alá szorítani. A kormány szerint ez nem az adósságharc feladása, mert az átmeneti időben a konvergencia program alapján csökkentik az adósságot. Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára arról beszélt hétfőn, hogy 2014-re 64-65 százalékra szorítanák az államadósság szintjét.