NGM: Az Erste 60 milliárd forintot keresett Magyarországon

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az Erste Bank úgy jelentette be a leépítési és fiókbezárási szándékát, hogy nem várta meg a kormány és a Bankszövetség közötti tárgyalások végét. A tárca szerint az Erste az elmúlt tíz évben összesen 60 milliárdos nyereséget ért el Magyarországon.
Vágólapra másolva!

"Létszámleépítésre és fiókbezárásra készül az Erste Bank, miközben az elmúlt tíz évben az összprofitja mintegy 60 milliárd forintot tett ki, a 2000-es évek első évtizedében pedig minden évben nyereséges volt az osztrák érdekeltségű bank" - közölte pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután az Erste bejelentette, hogy dolgozóinak 15 százalékától megválik, és 43 fiókot bezár.

Az NGM szerint az Erste Bank ezzel a lépésével nem várta meg a kormány és a Bankszövetség között folyó tárgyalások végét. Közleményük szerint "a kormány célja pedig továbbra is az, hogy egy világos, áttekinthető, tervezhető "kimenekülési út" legyen a devizaválságból a bankok, a kormány, a devizahitelesek, a vállalkozók és az önkormányzatok számára is".

A gazdasági tárca szerint a 2000-es években a bankok hitelezési politikája az élesedő verseny miatt egyre felelőtlenebb és etikátlanabb irányba tolódott. Úgy vélik, hogy a devizahitelezés - kockázatokat figyelmen kívül hagyó - felfutása jelentősen hozzájárult a makrogazdasági egyensúlytalanság, Magyarország pénzügyi sebezhetősége kialakulásához.

A kormány szerint "elengedhetetlen, hogy mindegyik szereplő hozzájáruljon a kialakult egyensúlytalanság megoldásához". Mint a közlemény fogalmaz, "különös tekintettel arra, hogy az Erste Bank vezető szerepet játszott a bankrendszeri deviza alapú jelzáloghitelezés felépítésében, mintegy egyötödös piaci részesedéssel".