Németország és még öt uniós ország besorolásán ronthat az S&P

Vágólapra másolva!
A Financial Times értesülése szerint az euróövezeti válság mélyülése miatt a Standard and Poor's 90 napon belül figyelmeztetést adhat Németország mellett Franciaország, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg  adósbesorolására is. A hitelminősítő negatív kihatású megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam hosszú távú szuverén adósosztályzatait.
Vágólapra másolva!

Azonnal gyengülni kezdett az euró a dollárhoz képest a Financial Times című üzleti napilap azon értesülésére, hogy az S&P ronthat Németország és az euróövezet öt másik tagja legjobbnak számító "AAA" szintű besorolásának a kilátásán a térség válságának a mélyülése miatt. A hitelminősítő negatív kihatású megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

Németországon kívül állítólag figyelmeztetést kap a 90 napon belüli rontás lehetőségére Franciaország, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg - írja a Financial Times. A hírre az euró 1,3384 dollárig, napi mélypontra gyengült röviddel 20 óra után. Nem sokkal korábban még 1,3407 dolláron jegyezték az eurót.

A Standard & Poor's közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi. A hitelminősítő szerint - ha a cég illetékes országbesorolási részlegei úgy döntenek, hogy ez indokolt - Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.

Franciaország és Németország minden "szükséges intézkedést megtesz az eurózóna stabilitásának érdekében" - közölte a két ország vezetése hétfőn este a francia elnöki hivatal által Párizsban kiadott közös közleményükben. Franciaország és Németország tudomásul vette, hogy a Standard & Poor's kilátásába helyezte az eurózóna több tagállama adósosztályzatának felülvizsgálatát. A két ország megerősíti, hogy a hétfőn közösen megfogalmazott javaslatok lehetővé teszik az eurózóna kormányzásának megszilárdítását annak érdekében, hogy helyreálljon a stabilitás, a versenyképesség és a növekedés" - olvasható a közleményben.

Az S&P legutóbb Románia adósbesorolásán rontott, a hazai valutában kibocsátott, hosszú és rövid lejáratú román államadósság besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról "BB plusz/B"-re változtatta.

A nemzetközi hitelminősítő november végén közölte, hogy Magyarország esetleges leminősítéséről szóló döntését elhalasztotta. Megvárják ugyanis, hogy mit hoz az IMF-fel és az EU-val folytatott magyar tárgyalás, mert ha egy jó programot sikerül kialkudni, elkerülhető a leminősítés. A cég legkésőbb február végén dönt arról, hogy bóvli kategóriába minősíti-e Magyarországot.

A Moody's hitelminősítő két hete sorolta befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvli kategóriába Magyarországot.