Az Auchan felvásárolja a Corát Magyarországon

Fót, Cora, bevásárlóközpont, hipermarket, szupermarket, megvette az Auchan a Cora áruházláncot
Vágólapra másolva!
A francia-belga Delhaize-csoport az Auchannak adja el hét Cora hipermarketjét Magyarországon. A Delhaize-hoz tartozik a Match és a Profi üzletlánc is, de azok értékesítéséről nincs hír. Korábban felmerült, hogy az egész hálózatot megveheti a CBA esetleg a Cooppal együtt.
Vágólapra másolva!

Az Auchan vásárolja fel a a Louis Delhaize-csoporthoz tartozó Cora hipermarketeket és a hozzájuk tartozó földterületeket illetve butiksorokat - derül ki az Auchan szerdai közleményéből. A hét boltról szóló megállapodás életbelépéséhez a magyar versenyhatóság jóváhagyása szükséges - hangsúlyozza a cég és hozzáteszi, hogy a megállapodás várhatóan 2012. első negyedévében válik hatályossá.

A Cora eladásáról több hír is megjelent az elmúlt hetekben, mivel egy szakmai konferencián felmerült, hogy az egész Delhaize-csoport eladó lehet. A francia-belga céghez tartoznak még a Match és a Profi üzletláncok.

A CBA-t is érdekelte

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője korábban megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, hogy a a CBA vevő lenne a teljes hálózatra. Fodor akkor azt mondta, hogy a CBA komolyan elgondolkodna a Profi-, a Cora- és a Match-hálózat megvásárlásán, ha kiderülne, hogy nem piaci pletykáról van szó, és valóban eladósorba kerülne a francia-belga kézben lévő három üzletlánc. Fodor Attila szerint fontos lenne a hazai kézben lévő élelmiszer-kereskedelem arányának növelése, mert az jelentősen elmarad a Nyugat-Európában szokásostól.

A Tesco vezérigazgatójam, Gerry Gray az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy a brit láncot nem érdekli a hálózat felvásárlása. "Nyilván nem véletlenül szeretnének szabadulni tőle, úgyhogy bárki is veszi meg, a több száz bolt esetében nem lesz könnyű dolga a megtérülést biztosítani" - jelentette ki Garry, aki azt feltételezte, hogy a három láncot egyben kívánja értékesíteni a Delhaize-csoport. A vezérigazgató hozzátette, hogy a kormány által bevezetett plázastop - ami a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok nyitását külön engedélyhez köti - jókor jött a Delhaize-nek, mert megnövelte a portfólió értékét.

Közösen 8300 dolgozó

A Magyar Hipermarket Kft. 1997-ben nyitotta meg az első Corát. Jelenleg három áruházat üzemeltet Budapesten és környékén (Budakalász, Fót, Törökbálint), további egyet-egyet Szolnokon, Miskolcon, Szegeded és Debrecenben. A cégnek 2700 munkatársa van.

Az Auchan Csoport jelenleg 12 áruházat és 11 butiksort üzemeltet Magyarországon. Az Auchan Magyarország, mely első áruházát 1998-ban nyitotta meg, és 2010-es árbevétele 224 milliárd forint volt, 5600 embert foglalkoztat.

A Cora munkatársai továbbra is a Magyar Hipermarket Kft-nél folytatják munkájukat, a későbbiekben pedig csatlakoznak az Auchan Magyarország csapatához - áll a cég közleményben.