Két éve nem tapasztalt rossz kilátások a magyar feldolgozóiparban

Pata József, Gépipari Kft., gépgyártás, Suzuki alkatrész, autóipar, Fajsz,
Vágólapra másolva!
A beszerzésimenedzser-index októberi értéke a szektor termelésének zsugorodását jelzi, a cseheknél és a lengyeleknél még a bővülést vetíti előre a mutató.
Vágólapra másolva!

Két éve nem voltak olyan rosszak a magyar feldolgozóipar kilátásai, mint most. A beszerzésimenedzser-index értéke a zsugorodást előrevetítő 50 pont alá bukott, októberben 48,2 pontra esett - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felméréséből. A korábbi októberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez - áll a kutatásról készített közleményben.

Az igazán aggasztó, hogy az új megrendelések erősebben visszaestek, és a mostani 46 pontos érték a harmadik legalacsonyabb októberi adat 1995 óta.

A magyar feldolgozóipart elérő hanyatlás nem meglepő a nyugat-európai fejlemények fényében. Az eurózóna feldolgozóipari aktivitását előrejelző mutató augusztus óta a kibocsátás csökkenését jelző 50 pont alatt tartózkodik. Legnagyobb kereskedelmi partnerünknél, Németországban szintén októberben esett a kritikus szint alá a beszerzésimenedzser-index.

A régiónkban azonban a csehek és a lengyelek jól tartják magukat, ott októberben a feldolgozóipari termelés további növekedését valószínűsítő 51,7 pontot mértek.