Trükkös gázolajlopás miatt évente hatvanmilliót is buknak a fuvarozócégek

Vágólapra másolva!
Tizenötször körbe lehetne autózni a Földet azzal a mintegy hatszázezer kilométerre elég gázolajjal, amelyet a fuvarozó cégek évente elbuknak trükkös üzemanyaglopás miatt.
Vágólapra másolva!

Az Európa 14 országában jelen lévő, telematikai-szállítmányozási biztonsági szolgáltatást nyújtó WebEye International Kft. infografikája szerint egy közepes méretű fuvarozócégnél éves szinten akár 60 millió forint kárt is okozhat a trükkös módszerekkel végrehajtott üzemanyaglopás.

A WebEye menedzsere szerint klasszikus technika, amikor egyszerre nagyobb mennyiségű gázolajat eresztenek le a tankból egy gumicsövön keresztül. Ennél már egy kicsit "élelmesebb" megoldás mikor az elkövetők a tankoláskor az üzemanyag egy részét nem a gépjárműbe, hanem egy külön kannába töltik - közölte Gerő György. A menedzser szerint a legnehezebben tetten érhető módszer a folyamatos leszívás, amelynek során menet közben kis mennyiségben, folyamatosan szívják le az üzemanyagot. A tolvajok ebben az esetben olyan helyen bontják meg a rendszert ahol még alacsony nyomáson történik az üzemanyag áramoltatása - tette hozzá a szakember.

A WebEye felmérése szerint az utolsó módszerrel átlagosan ezer kilométer megtételéhez szükséges gázolaj tűnik el havonta egyetlen kamionból. Ez az összeg 12 alkalmazott éves bérének felelhet meg, vagy 600 ezer kilométerre elég gázolajat lehetne vásárolni, amivel 15-ször körbe lehet autózni a Földet - olvasható az elemzésben.

A cég tapasztalatai szerint a lopást járműkövető rendszerekkel lehet nyomon követni. A WebEye International Kft, eddig mintegy 28 ezer gépjárműbe szerelt járműkövetési rendszert, amely pontosan meghatározza, mely autóból, mikor és pontosan mennyi üzemanyag hiányzik. A cég adatai szerint így nyolc-tizenöt százalékkal csökkenthetők az üzemanyag kiadások.