Alig van esélyük a növekedésre a magyar cégeknek

Vágólapra másolva!
Egyre drágábban és egyre kevesebb kis hazai cég kap banki hitelt, derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hitelezési felméréséből. A kedvezőtlen tendenciának két oka van: tovább romlott a bankok kockázatvállalási hajlandósága és immár a hitelezési képességük is. A lakosság hitelezésénél a lakáshitelek drágulására számít a jegybank.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan szűkül a vállalati szegmensben a bankok által hitelezni kívánt ügyfélkör - állapította meg a Magyar Namzeti Bank (MNB) a 2011 októberében elvégzett hitelezési felmérésének eredményei alapján. Ennek okaként a jegybank két tendenciát jelölt meg: hosszú idő óta csökken a bankok kockázatvállalási hajlandósága, újabban pedig már a hitelezési képesség (tőke- és likviditási helyzet) is romlik a bankszektorban.

Az MNB szerint a legutóbb megjelent felmérés óta jelentősen romlott a globális konjunktúra, tovább mélyült az egyes országok adósságválsága, és megnövekedtek az eurozóna bankrendszerének kockázatai. Mindez a harmadik negyedévben negatívan hatott az eurozóna bankjainak hitelezési képességére, ami egyrészt a hitelezési feltételek szigorításában, másrészt a korábbi negyedévekben dinamikus hitelállomány-növekedés megtorpanásában jelentkezett az eurozónában.

Magyarországon szintén jelentősen romlottak a gazdasági kilátások - szögezi le a jelentés. A jegybank szerint kockázati tényezőt jelent a romló portfólióminőség és a végtörlesztési program hazai bankrendszerre gyakorolt hatása, egyúttal nőtt az anyabankok felől érkező bankrendszeri fertőzés kockázata is. Ennek következtében a bankok azt jelezték az MNB felé, hogy a harmadik negyedévben a kis- és mikrovállalkozások, valamint a kereskedelmiingatlan-hitelek nem árjellegű hitelezési feltételei szigorodtak tovább.

A vállalati forintalapú hitelek kamata hosszabb ideje 8,5 százalék körül alakul, amely azonban erős aszimmetriát mutat, mivel elsősorban a jó hitelképességű vállalati ügyfelek kamatkondícióit tükrözi. A szigorú, nem árjellegű feltételek miatt a hitelképes vállalatok köre számottevően szűkült, így a magasabb kamaton finanszírozott ügyfelek már nem jutnak hitelhez. Azon kis- és középvállalkozások is, amelyek még hitelképesnek számítanak, csak drágábban, 10 százalék feletti kamaton tudnak hitelhez jutni. Mindez abból a szempontból különösen kedvezőtlen tendencia, hogy a hazai kkv-szektor növekedése banki finanszírozás nélkül aligha tud beindulni.

A háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a harmadik negyedévben, ugyanakkor a következő félévben a bankok széles köre tervez szigorítást, amely elsősorban a jelzáloghitelek kamatainak emelésében jelentkezik - olvasható a hitelezési felmérésben.

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, amellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés visszatekintő kérdései 2011 harmadik negyedévére, az előretekintő kérdések a következő féléves időszakra, azaz 2011 negyedik és 2012 első negyedévét lefedő időszakra vonatkoznak. A kérdések a negyedévvel korábbi állapothoz képest tapasztalt változásokra koncentrálnak: a visszatekintő kérdések esetében 2011 második, az előretekintő kérdések esetében pedig 2011 harmadik negyedéve a viszonyítási alap.