Százhúszmillió forintba kerülnek Magyarországnak a hitelminősítők

hitelminősítő, Standard & Poor's, Standard and Poor's
Vágólapra másolva!
Négy hitelminősítő szolgáltatásáért fizet Magyarország. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint ez évi körülbelül 120 millió forintot jelentett tavaly, derül ki az [origo] kérdésére küldött válaszokból.
Vágólapra másolva!

Közel százhúszmillió forintot fizetett Magyarország négy hitelminősítőnek tavaly a szolgáltatásaiért - derült ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) [origo]-nak küldött válaszából.

A hitelminősítő intézményeknek nemcsak a részletes adatokra előfizető felhasználók fizetnek díjat, de a minősítési szolgáltatást igénybe vevők, azaz a vállalatok és a kormányok is. Magyarország négy hitelminősítőnek fizet díjat, a Fitch Ratingsnek, a Moody'snak, a Standard&Poorsnak és a JCRA intézetnek.

Az ÁKK kimutatása szerint a Fitch évi 70 ezer brit font alapdíjat kér. A Moody's 91 ezer eurót, plusz 50 ezer eurót devizakötvény-kibocsátásonként, de az összes díj nem haladhatja meg az évi 260 ezer eurót. Az S&P-nek Magyarország 200 ezer eurót fizet, míg a JCRA-nek egymillió japán jent, plusz 1,5 milliót jenben vezetett kötvények kibocsátásakor.

A legutóbbi teljes évben, 2010-ben egyszer történt devizakötvény-kibocsátás. Az MNB középárfolyamainak éves átlagai alapján, vagyis 321 forintos font-, 275 forintos euró- és 2,37 forintos jenárfolyammal számolva ez azt jelenti, hogy Magyarország körülbelül 118,6 millió forintot fizetett a négy intézménynek tavaly.

A négyből két hitelminősítő Magyarországra vonatkozó döntése napokon belül nyilvánosságra kerülhet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter "reális veszélynek" nevezte, hogy leminősítik Magyarországot, ami a befektetésre nem ajánlott, a szakzsargonban bóvli kategóriát jelentené és komoly piaci zuhanást idézhetne elő. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerdán azt mondta, a magyar gazdaság állapota és a gazdaságpolitika nem indokolja a leminősítést.

A hitelminősítők működéséről itt, az esetleges leminősítés várható hatásairól itt olvashat részleteket.