Még egy hétig gondolkodnak az eván

béremelés, kompenzáció, adózás, végtörlesztés
Vágólapra másolva!
Bonyolítják az adórendszert, több tehernövelést és csak néhány adócsökkentő lépést hoznak a parlament által elfogadott módosító adójavaslatok, de csak a jövő héten dől el, hogy az eva kulcsa 35 vagy 40 százalékos legyen-e.
Vágólapra másolva!

Túl van a parlament a jövő évi adócsomag utolsó előtti, egyben a második legfontosabb szavazásán. A mai voksoláson egy kisebb fajta adópakkot csaptak hozzá a kormány által benyújtott vaskos salátatörvényhez.

Az esti szavazáson az eva ügye nem zárult le. A kormánypárti frakciók délelőtti ülésükön az eva megtartása mellett álltak ki, szembemenve a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi akaratával. Az az elhatározás született, hogy jövőre 40 százalékos legyen az eva, de felmerült a 35 százalékos kulcs is a mostani 30 százalékkal szemben, az evát pedig 25 helyett 30 millió forintos bevételig lehetne választani.

Ilyen összetett módosító javaslat nem volt a ma szavazásra került indítványok között, csak egy olyan, amelyik a bevételi határt emeli fel. Azt meg is szavazta az Országgyűlés többsége, de az evakulcs kérdése még nyitva maradt. Volt egy javaslat, amely 35 százalékra növelte volna az adómértéket, de azt az indítványt a beterjesztője visszavonta, ezért ma nem szavaztak róla. Az eva-ügy végére a jövő heti zárószavazáson tesznek pontot.

A korábban hangoztatott elvek már nem érvényesek

A kormánypárti képviselők fegyelmezetten nyomták a gombot, a kormány által kért módosító indítványokat kivétel nélkül megszavazták. Közülük a legtöbb adófizetőt az érinti, amely szabályozza az adójóváírás eltörlése miatti nettóbér-veszteség elkerülését célzó kompenzáció mikéntjét. Amelyik cég megemeli a kormány által elvárt mértékben (ez egyelőre nem ismert, az NGM 5 százalékos béremelést említett egyik közleményében még hetekkel ezelőtt) az alacsony keresetű dolgozói bérét, az munkavállalónként legfeljebb havi 16125 ezer forintnyi kedvezményt kap. A kedvezmény csak legfeljebb 190 ezer forintos bruttó bérű alkalmazott keresetének megemelésekor jár, de a kabinet kiköti, hogy a kedvezményt csak akkor kapja meg a cég, ha a 300 ezer forintos bruttó bérű dolgozóinak keresetét is megemeli legalább annyival, hogy a nettó bérük ne csökkenjen. (A kompenzációról bővebben itt olvashat, a kormányzat által támogatott indítványokról pedig itt.)

Nem ez az egyetlen indítvány, amely bonyolultabbá teszi az adórendszert, és így szembe megy a kormány adóegyszerűsítési jelszavával. Jövőre új adót vezetnek be, a 25 százalékos pornóadót, amely szexuális segédeszközökre, pornográf tartalmú újságokra, dvd-kre, más adathordozókra, erotikus tartalmú telefonszolgáltatásokra vetnek ki.

A nagyarányú adócsökkentés elvét a kormány az október közepén benyújtott adócsomaggal feladta, azzal 450 milliárd forintos többletbevételt kíván beszedni az adó- és járulékfizetőktől. A kormánypárti képviselők által megszavazott módosító javaslatok között is találunk szép számmal tehernövelő intézkedéseket. Így például tíz százalékos egészségügyi hozzájárulást vezetnek be a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások után, havi 5100 forintról 6390 forintra nő a kiegészítő tevékenységet folytató, lényegében nyugdíjas vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járuléka, évi 12-ről 17 ezer forintra ugrik a maximálisan beszedhető kommunális adó összege, 40 helyett 70 forint jövedéki adó terheli a bioetanol literjét. A környezetvédelmi termékdíjakat jelentősen megemelik, hogy a mostani 20 milliárdos költségvetési bevételt megháromszorozzák, a chipsadót pedig kiterjesztik a lekvárokra (a magas gyümölcstartalmúak mentesülnek), szörpökre.

A szabad utat kapott javaslatok között találunk példát teherkönnyítésre is. A regisztrációs adót a kormány október közepén még lényegesen meg akarta emelni, pénteken azonban már a megfelezése-ötödére csökkentése mellett tette le voksát, és így gondolta a parlament is. A végtörlesztés kiemelt célként kezelése megjelenik az adótörvényekben is: ha a munkaadó vissza nem térítendő támogatást vagy kamatmentes kölcsönt ad dolgozójának, hogy az a pénzt a végtörlesztésre fordítsa, akkor a juttatás után nem kell adót fizetni.

Már csak egy mozzanat van hátra. Jövő hétfőn tartják a mostani módosítókkal kiegészített adócsomag zárószavazását. Akkor még utolsó pillanatos módosítókkal belenyúlhatnak a képviselők a jövő évi adótörvényekben, így dől el az is, mennyi is lesz az evakulcs jövőre.