Reuters: Kedden megállapodhat Európa a vastagabb mentőövről

Vágólapra másolva!
Miközben Franciaország és Németország egy elitklub létrehozásán dolgozik, az eurózóna pénzügyminiszterei kedden az eurózóna pénzügyi stabilitását biztosítani hivatott eszköz kiszélesítéséről tárgyalnak. A Reuters birtokába jutott dokumentumok szerint bevonnák a magánbefektetőket, az európai jegybank részvétele azonban a németek ellenállása miatt nem valószínű.
Vágólapra másolva!

Kedden az eurózóna pénzügyminisztereinek találkozóján döntés születhet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) megreformálásáról - írta a birtokába jutott dokumentumok alapján a Reuters.

A változtatások ahhoz szükségesek, hogy az intézmény valódi segítséget nyújthasson az eladósodott és finanszírozási nehézségekkel küzdő országoknak. A fő módosítás az lenne, hogy az EFSF eszköztárába bekerülne a magánbefektetők társalapjai, amely az érdeklődéstől függően megsokszorozhatja az eszköz pénzügyi kereteit.

A németek azonban az EFSF-től távol tartanák az Európai Központi Bankot, amely egyébként szintén többletforrásokkal láthatná el az eszközt. Az európai jegybank bevonása azt a veszélyt hordozza magában, hogy a gazdaságba pumpált pénz felpörgeti az inflációt.

A németek ezért inkább a pénzügyi fegyelem biztosítására törekednének. Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök a felelősen gazdálkodó tagállamokból egy elitklubot hozna létre, vagyis az Európai Unió hosszadalmas eljárását megkerülve egy közösséget hoznának létre az Unión belül. A német pénzügyminiszter azonban arról beszélt a Reuters szerint, hogy az uniós szerződések módosításával érnék el a költségvetési fegyelem betartását.

Közben az euró jövőjéért aggódó vélemények egyre erősebben jelennek meg: az MTI által korábban idézett, londoni elemzők szerint a piac számol az eurózóna szétesésével, a Moody's hitelminősítő pedig bejelentette, hogy az adósságválság elhúzódása miatt felülértékeli az összes európai ország minősítését.