PC: A horvát kormányváltás után politikai támadások várhatók a Mol ellen

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb súlyt kapott a Mol-ügy a horvát választási kampányban: a kormánynak nem sikerült a magyar vállalat tulajdonrészét törvényi szinten korlátoznia, így a probléma megoldását már inkább a következő kabinetre hárítaná - írja elemzésében a Political Capital. Az ideiglenesen előállt patthelyzet az elemzőcég szerint ugyanakkor csak vihar előtti csend, biztosra vehető, hogy a kormányváltás után azonnal politikai és jogi támadások várhatók a Mol horvátországi érdekeltségei ellen.
Vágólapra másolva!

A horvát választási kampányban a Mol-ügy eddig a vártnál kisebb súlyt kapott. Ennek részben az az oka a Political Capital elemzése szerint, hogy a nagy és esélyes pártok között nincs jelentős véleménykülönbség a témában: a HDZ és az SDP is zászlajára tűzte az INA védelmét. Másrészt valamilyen szinten minden nagy párt belekeveredett a Mol vélt vagy valós horvátországi ügyleteibe. Harmadrészt a kampány legfontosabb témája a HDZ-hez kapcsolható különböző jelentős pénzügyi alapok ügye, amibe egyre inkább belekeveredik a jelenlegi miniszterelnök, Jadranka Kosor is: a vádak szerint a kormánypárt az ezekbe befolyó tisztázatlan pénzekből finanszírozta kampányait.

Az elemzőcég emlékeztet rá, hogy a Mol év elején nyilvános ajánlattétel útján próbált többséget szerezni az INA-ban. Az akció azonban sikertelen volt, a horvát nyugdíjalapok, valamint néhány "titokzatos" külföldi befektető ráígért a Mol ajánlatára. A Hanfa (a horvát pénzügyi felügyelet) nem sokkal ezután megtiltotta az INA-részvények adásvételét a zágrábi tőzsdén, és piaci manipuláció vádjával eljárást kezdeményezett a Mol helyi vezetői ellen, mert feltételezésük szerint a külföldi befektetők mögött valójában szintén a Mol állt. Ez azért is kockázatos lehet a magyar vállalat számára, mert a felügyelet konkrétan megnevezte Áldott Zoltánt, az INA Mol által kinevezett vezetőjét, így Hernádi mellett a második ember is a támadások kereszttüzébe került. A tilalom azóta is tart, és várhatóan még jó ideig fennmarad. A Mol éppen ezért nem tud többséget szerezni az INA-ban, így a horvátországi pártokon nincs nyomás az azonnali cselekvés érdekében.

A Mol azonban nem lehet nyugodt horvátországi helyzetét illetően: továbbra is az a kérdés, hogy mennyire súlyos veszteségeket szenved majd el a korrupciós botrány kirobbanása miatt. A cég számára a helyzet egyetlen, hosszú távon megnyugtató megoldása az lenne, ha meg tudná szerezni az INA 51 százalékát. Ebben az esetben ugyanis a menedzsmentjogokat garantáló 2009-es megállapodás felmondása sem járna komolyabb negatív következményekkel. Ugyanakkor részben a botrány miatt minden politikai erő elkötelezte magát az INA megvédése mellett. Egyértelmű tehát, hogy a horvát kormány mindent megtesz majd a Mol-többség megakadályozása érdekében. Amennyiben a magyar vállalat nem tudja megvédeni magát a horvátországi vádakkal szemben, az nemcsak Hernádi Zsolt pozícióját, de az egész horvátországi együttműködést is veszélybe sodorhatja.

A helyzet valódi rendezésére csak a decemberi választások után kerülhet sor, és a Molnak nagy valószínűséggel már egy teljesen más összetételű kormánnyal kell majd kiegyeznie. A jelenlegi helyzetben tehát úgy tűnik, hogy a kormányváltást követően azonnal támadások érhetik a Mol horvátországi érdekeltségeit. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a magyar vállalat több szinten is veszít majd a 2009-es megállapodás garantálta jogosítványokból, és vélhetően nem tud abszolút többséget szerezni az INA-ban. Ugyanakkor a horvát olajcégnek továbbra is szüksége van a Mol befektetéseire, így a magyar vállalat megtarthatja jelenlegi részvénypakettjét, és a korábbiaknál ugyan szűkebb jogosítványokkal és kedvezőtlenebb feltételekkel, de tovább irányíthatja a horvát olajcéget - írja a Political Capital.