Perifériára sodorhatja Európát a válság a cseh államfő szerint

Vágólapra másolva!
Václav Klaus szerint az Európai Unióban "a politika diktál a gazdaságnak", és ez egy "elvesztegetett évtized" képét vetíti előre az európai gazdaságban. Klaus, aki gyakran bírálja az európai integrációt, egy cseh hetilapban megjelent hétfői cikkében arról írt, hogy tévednek azok a politikusok, akik úgy vélik, néhány apró változtatás elég lesz.
Vágólapra másolva!

"Elvesztegetett évtized" vár nagy valószínűséggel Európára és benne Csehországra is a kontinens mély pénzügyi és gazdasági válsága miatt - vélekedett Václav Klaus cseh köztársasági elnök abban az írásában, amely a Tyden című cseh társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg. Az államfő szerint ennek egyik oka az Európai Unió megszervezésének hibás rendszere, amelyben - akárcsak a kommunizmusban - "a politika diktál a gazdaságnak". Klaus azt állítja: Európának átfogó változásokon kell keresztülmennie, amely hasonlítani fog "a mi átalakulásunkhoz a kommunizmus bukása után". Ha ez nem történik meg, Európa a világ gazdaságának perifériájára sodródik.

"Ha racionálisan pesszimista, és nem helytelenül optimista akarok lenni, aggódom, hogy Európára - benne ránk is - elvesztegetett évtized vár, hasonló ahhoz, amilyet Japán élt át a kilencvenes években. Gazdasági növekedés nélküli évtized, az állandó megszorítások és segélycsomagok évtizede, a társadalmi nyugtalanság évtizede" - írja Klaus, aki közismert bírálója a szorosabb európai integrációnak.

A válságot nem a gazdaság okozta Klaus szerint

A gazdasági mutatók meggyőzően jelzik - írja Klaus - hogy a gazdasági növekedés kezd visszaesni vagy stagnál. A jelenlegi válság okai nem kizárólag gazdaságiak. A nyugati civilizáció ugyanis olyan gazdasági és társadalmi modellt hozott létre, amelyben az egyének igényeit az érdek- és a társadalmi csoportok, sőt az államok gazdasági teljesítménye fölé helyezte. "Az államadósságok növekedését az tette lehetővé, hogy nem kellett kiegyensúlyozott költségvetéseket készíteni. Ez minden, se több, se kevesebb" - mutat rá a politikus.

Hangsúlyozza: ha Európa talpra akar állni, alapjaiban meg kell változnia. "Mondjuk ki nyíltan: ha Európában nem lesz mihamarabb egy ilyen transzformáció, akkor Európa a világ többi dinamikusan változó részének a perifériájára sodródik." Klaus szerint az európai politikusok még nem akarják tudomásul venni, hogy "sorsfordító" időket élünk, s tévesen úgy vélik, elég lesz apró változásokat eszközölni.

A cseh államfő azt állítja: a megoldás az lehet, ha a politika visszatér Európába. Ez alatt azonban nem az EU brüsszeli intézményeit érti. "Politika csak ott lehet, ahol a demokrácia van, tehát az államok szintjén. Kontinentális szinten nem létezhet politika" - írja Klaus. Úgy véli: a politika alapfeltétele a nép. S mert nincs európai nép, úgy európai politika sem lehet - teszi hozzá.