Orbán Viktor ragaszkodik az eva megszüntetéséhez

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a Fidesz-KDNP frakcióülésén határozottan elzárkózott attól, hogy megmaradjon az egyszerűsített vállalkozói adó, Lázár János frakcióvezető viszont azt kérte, hogy az eva csak 2013-tól szűnjön meg. A frakció ugyanakkor tudomásul vette a kormány álláspontját a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát; a kormánypárti frakció azonban arra kéri a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva mértékét, és csak 2013-tól szűnjön meg - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Lázár azt mondta: a kormány elzárkózott az eva megtartásától, a frakció azonban szeretné, ha a kabinet még megvizsgálná az említett javaslatot, amit szerdáig dolgoznak ki részletesen. Lázár János szerint ugyanakkor a frakció tudomásul vette a kormány álláspontját az eva ügyében.

Lázár szerint a frakcióülésen Orbán - aki háromnegyed órás beszédet mondott - helyzetértékelést adott az Unió gazdaságáról, a magyar államadósságról, a végtörlesztésről. Azt mondta, hogy a költségvetés mozgástere szűk, ezért egyes javaslatok támogatására nincs lehetőség, és arról is beszélt, hogy a kormány nem tudja támogatni a helyi adóterhek növekedését.

Giró-Szász András kormányszóvivő a múlt héten azt mondta, a kormány és a Fidesz-frakció között nincs huzakodás az ügyben, a kormány az adóegyszerűsítés miatt törölné el az adónemet. Bár még nincs végleges döntés, elképzelhető, hogy új adó lép a helyére, a Népszabadság értesülése szerint az új adónem bevezetésével a várhatóan elterjedő átláthatatlan számlázás visszatérését szeretné meggátolni a kormány.