"Nem akartam kiröhögni a magyarokat" - a Dow Jones szerkesztője az [origo]-nak

Dow Jones, Nick Hastings
Vágólapra másolva!
A Dow Jones újságírója - aki egy videón a magyar devizahitelesek problémáin nevetett - az [origo]-nak azt mondta, a kormánynak is részt kéne vállalnia a devizahitelezés árának megfizetéséből. Nagy-Britanniában szerinte azért nem terjed el annyira a devizahitel, mert a sajtó sokat cikkezett annak veszélyeiről. Úgy látja, ha Olaszország "eltűnhet a lefolyóban", akkor az Magyarországgal is megtörténhet.
Vágólapra másolva!

"Egyáltalán nem akartam kiröhögni a magyarokat" - jelentette ki Nick Hastings, a Dow Jones szerkesztője az [origo] kérdésére telefonon. A Wall Street Journalon megjelenő gazdasági témájú videók rendszeres moderátorát az után kerestük meg telefonon, hogy kedden egy videóban gyakorlatilag leírta a magyar gazdaságot, és azon nevetett, hogy a magyarok figyelmét senki nem hívta fel a devizahitelezés veszélyeire.

"Eszembe jutott, hogy Angliában ez milyen nagy téma volt, amikor beindultak a devizahitelek. Nálunk alig páran vettek fel ilyet, mert a sajtóban annyi figyelmezetés jelent meg a veszélyekről, így aztán nem is lett belőle nagy ügy" - emlékezett vissza az újságíró. "Úgy tűnik, hogy Magyarországon az emberek nem kaptak ilyen tanácsot. Akartam is mondani a videó felvétele közben, de aztán nem jutott rá idő, hogy milyen vicces, hogy erről sokat beszéltünk Angliában. Egyáltalán nem akartam a magyarokon nevetni" - magyarázta Hastings.

A devizapiacokkal foglalkozó újságíró szerint a devizahitelezés árát nemcsak a bankoknak, de a kormánynak is viselnie kéne, hiszen túlságosan szabaddá tette a pénzügyi piacot, és láthatóan nem hívta fel a figyelmet a devizahitelek veszélyeire. "Ne gondolják, hogy ez csak a magyarokat érinti, sehol nem ismerik kellőképpen a devizapiacok működését" - tette hozzá. (A devizahitelezés magyarországi elterjedésének okairól szóló cikkünket itt olvashatja.)

A magyarokat félrevezették

Arra kérdésre, hogy kívülállóként félrevezethetőnek tűnnek-e a magyarok a devizahitelezés elterjedése miatt, Nick Hastings azt mondta, hogy "ezt nem mondanám, inkább arról van szó, hogy félrevezető tanácsokat kaptak". Szerinte a pénzügyi intézményrendszer felelősségének hiányáról is szól a devizahitelek magas száma Magyarországon, a bankoknak eleve nem kellett volna ilyen hiteleket felajánlaniuk ártatlan embereknek.

Az ismeretek azonban mindenhol hiányoznak Hastings szerint. "Egyszer csak Európa-szerte lehetőség nyílt arra, hogy az emberek egy másik ország devizájában vegyenek fel hiteleket, ami nem feltétlenül vált az előnyükre, és ezt senki nem mondta el nekik. A bankok viszont ezek díjaiból keresnek, így ők boldogan adtak ilyeneket" - jelentette ki.

Magyarország előtérbe került

A Dow Jones videóit rendszeresen moderáló újságíró szerint Magyarország egyre inkább az európai adósságválság előterébe kerül. "Ha olyan országok, mint Olaszország eltűnhetnek a lefolyóban - hogy így fogalmazzak -, akkor ez Magyarországgal is megtörténhet" - tette hozzá.

Hastings szerint most mindenki visszatartja a lélegzetét, és figyel egész Európában. "Az utolsó dolog, amit a magyar kormánynak tennie kéne, hogy még több embert biztasson arra, hogy kivigye a pénzét Magyarországról. A fő kérdés jelenleg az, hogy a nemzetközi befektetési közösség különbséget tesz majd az éppen összeomló európai kártyavárak és azon országok között, amelyek tudnak valamit tenni a pozíciójuk javítása érdekében. De most annyira sok az ismeretlen, hogy alig lehet valamit mondani arról, hogy mi fog történni holnap" - mondta az [origo]-nak Nick Hastings.

Ki az a Nick Hastings?

Hastings 1978 és 1980 között biológiát tanított a St. Michael kollégiumban, Belize-ben, majd a londoni egyetemen mesterfokozatot is szerzett a tárgyból. 1980-ban költözött Londonba, ahol két évig hírasszisztensként dolgozott a New York Timesnak. 1982-ben riporterként kezdett dolgozni a Dow Jones hírügynökségnél, ahol jelenleg a devizaügyekért felelős részleg vezető tudósítója. Évekig vezette a Forex Focus nevű rovatot, amely a világ főbb árfolyamainak haladási irányába nyújtott betekintést. A Dow Jones tudósítói munkája mellett rendre feltűnt a CNBC Europe és CNBC World Deviza nevű műsorában.