Már a spanyolok és a franciák is nehezebben jutnak hitelhez

Vágólapra másolva!
A francia, a spanyol és a belga kötvények hozama is nőtt, a befektetők attól tartanak, hogy a megszorító intézkedések ellehetetlenítik a gazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

Kedden újabb nyomás alá kerültek az eladósodott eurózóna-tagországok által kibocsátott államkötvények, miután a kereskedők az euró bevezetése óta a legmagasabb hozamot követelték a francia, spanyol és belga papírokért attól tartva, hogy a politikai döntéshozók a növekedés elfojtása nélkül képtelenek lesznek keresztülvinni a kemény megszorító intézkedéseket - írja a Wall Street Journal című üzleti napilap.

Az Európai Központi Bank vásárlása ellenére rossz állapotban voltak az olasz kötvények is, a tízéves lejáratú papírjai hét százalék fölé emelkedtek. Ez volt az a szint, amely miatt a közelmúltban Görögország, Írország és Portugália is külső segítséghez folyamodott.

A legjobb, AAA besorolású országok, mint például Ausztria és Hollandia államkötvényeinek a szereplése is azt jelzi, hogy a legbiztonságosabbnak tartott gazdaságok is összetűzésbe kerülhetnek a befektetőkkel.

Bár a piacok eredetileg üdvözölték a technokraták kinevezését az olasz, illetve a görög miniszterelnöki pozícióba, a további megszorító intézkedések még borúsabbá teszik a gazdasági növekedés egyébként is sötét képét - írja a Wall Street Journal.