Németországhoz ért az adósságválság

Vágólapra másolva!
"Nem kell túlértékelni az eredményeket" - mondta a német állampapírokat kibocsátó hatóság szóvivője, miután az euró fennállása óta a legrosszabbul sikerült a német kötvényaukció. A piacok idegesen reagáltak, mert a befektetők attól félnek, hogy Németországot is elérte az adósságválság, pedig előfordulhat, hogy az eddigi nagy túlkereslethez képest lett csak gyengébb befektetés a német papír.
Vágólapra másolva!

Az euró fennállása óta eltelt időszak legrosszabb kötvénykibocsátása valósult meg Németországban, amely felerősítette azokat a félelmeket, hogy Európa legnagyobb gazdaságát, és az eurót egyben tartó Németországot is elérte az adósságválság - írta a Financial Times.

A szerdai kötvényaukción a tervezett mennyiségnek csak a harmadát tudták értékesíteni Németországban. A lap szerint a befektetők amiatt aggódnak, hogy az európai monetáris unió, vagyis a közös pénzgazdálkodás összeomolhat a rossz piaci hangulat, és az eladósodottság magas foka miatt.

A kibocsátást végző német hatóság szóvivője azt mondta, "nem látjuk, hogy a befektetők elveszítenék kedvüket a kötvényekhez. Nem kell túlértékelni a mai eredményeket".

Ezt alátámasztja a FT által idézett, de nem megnevezett piaci résztvevő is, akik szerint a rossz eredményt okozhatta az is, hogy a felkínált hozamok rendkívül alacsony szinten voltak. A történelmi mélyponton lévő német hozamszinthez hozzájárult, hogy az európai válság miatti aggodalom sok befektetőt éppen a biztonságosnak tekintett német papírok felé terelt.

A német hozamszintek olyan alacsony szintre estek, hogy egyes rövid távú papírok esetén a befektetők inkább elfogadják a negatív hozamot, csak biztonságban tudják a pénzüket.

Az európai tőzsdék után az amerikai indexek is nagy veszteségeket szenvedtek el a rossz hangulat miatt.