Kétszázmilliárdnyi nyugdíjpénz foltozta a költségvetést októberben

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter, leminősítés
Vágólapra másolva!
A nyugdíjvagyon átvezetésével jelentősen csökkent a költségvetés eddigi hiánya októberre - derült ki a kormányzati gyorsjelentésből.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül - októberben 242,7 milliárd forint többlettel zárt, első sorban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap befizetése miatt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a Kormány.hu honlapon.

Az NGM a gyorsjelentésben azt írta, az októberi többlethez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból ebben a hónapban összesen 200 milliárd forintos bevétele volt a költségvetésnek. A nyugdíjreformalapba került a magán-nyugdíjpénztári vagyonból több mint 500 milliárd forint, ekkora összegből foltozzák be a költségvetés hiányát. Ebből több mint 433 milliárd forintot szánt idén a kormány a nyugdíjak fizetésére, 95 milliárdot pedig a központi költségvetésben használnak fel.

Az első tízhavi hiány 1327,8 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint, ez a módosított éves előirányzat 112,1 százaléka volt. A szeptemberig felhalmozott hiány 1570,6 milliárd forint, amely a módosított éves előirányzat 132,6 százalékát tette ki.

Az államháztartás októberi 242,7 milliárd forint összegű többletén belül a központi költségvetés 108,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 128,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,1 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly októberben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tízhavi hiány 1132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt.