K&H: Javult a kisvállalkozások pályázati hajlandósága

Vágólapra másolva!
Legnagyobb arányban az agrárcégek pályáznak uniós pénzekre, míg a kis- és középvállalkozásokon belül a kereskedelmi szektorban a legkisebb az egy vállalkozásra eső pályázatok aránya.
Vágólapra másolva!

Az Új Széchenyi Terv keretében megújított pályázati struktúra eredményeként az idén kis mértékben javulni tudott a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) pályázati hajlandósága - közölte a K&H Bank Zrt. kedden.

A pénzintézet felmérése szerint ez annak is köszönhető, hogy egyre több cégvezető véli kevésbé nehéznek a pályázati források elérhetőségét. Bár az új pályázati struktúra főként a mikro- és kisvállalkozások pályázati terheinek csökkentését szolgálná, a bank felmérése szerint leginkább a középvállalatok látják úgy, hogy a pályázati adminisztráció egyszerűsítése könnyebbé tette az uniós források elérhetőségét.

A 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalatok esetében 41 százalékról 20 százakra csökkent azoknak az aránya, akik nehéznek ítélik az uniós források elérhetőségét. A kisvállalkozások esetében ez az arány 43 százalékról 35 százalékra, a mikrocégek esetében pedig 43 százalékról csupán 40 százalékra mérséklődött az elmúlt egy évben - hívja fel a közleményben a figyelmet Németh László, a K&H főosztályvezetője.

A K&H Bank felmérése szerint az újraindult pályázatoknak köszönhetően a kkv-k által benyújtott pályázatok átlagos száma kis mértékben növekedni tudott, jelenleg ez az arány 0,77 pályázat vállalkozásonként. Legmagasabb arányban az agrárcégek nyújtottak be uniós pályázatot, míg a kkv-kon belül a kereskedelmi szektorban a legkisebb az egy vállalkozásra eső pályázatok aránya.

A kkv-k számára a pályázatokról való informálódás legfontosabb forrását továbbra is a pályázati tanácsadó cégek jelentik, mivel a cégek mintegy fele elsősorban hozzájuk fordul tájékoztatásért. Szerepük különösen a kisvállalatok esetében kiemelkedő. Az uniós pályázati lehetőségekről a vállalkozások 65 százaléka az interneten keresztül értesül, míg személyesen 36 százalékuk, szaklapokból pedig 29 százalékuk tájékozódik.