Jogtalan rádiózásért fizetett egy szegedi szolárium

Stúdió, lemezfelvétel, zenekészítés
Vágólapra másolva!
Nem tudta, hogy olyan rádióhallgatásért, amely során a vendégek is hallhatják a zenét, jogdíjat kell fizetni, ezért kéthavi számlának megfelelő díjat fizetett a jogdíjakért felelős Artisjusnak egy szegedi szoláriumszalon.
Vágólapra másolva!

Kéthavi jogdíjat fizetett egy szegedi szoláriumszalon az Artisjus, Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek, mert mindenki által hallható módon szólt a zene a rádióból - írta Délmagyar internetes kiadása.

A lap szerint a szervezet ellenőrzést tartott a szoláriumszalonban, kérték a tulajdonostól a szerzői jogok megfizetéséről szóló bizonylatot, a tulaj azonban nem tudta, hogy a rádiózásért bárkinek is fizetnie kell.

Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója a Délmagyarnak elmondta, hogy 1999 óta él a vonatkozó jogszabály, amely azt fogalmazza meg, hogy a művek után jogdíjat kell mindenkinek fizetnie, aki a felhasználásból jövedelemhez jut. "Ha egy üzlet úgy dönt, hogy megszünteti a zeneszolgáltatást, jogdíjat sem kell fizetnie" - mondta hozzátéve, hogy a szerzői jog nem egyéni, hanem nyilvános zeneszolgáltatásra vonatkozik.

Elmondta azt is, hogy ha a dolgozók zenét kívánnak hallgatni, de ez csak úgy oldható meg, hogy a vendégek is hallják, a vállalkozásnak jogdíjat kell fizetniük, vagy fülhallgatót használniuk.

A díj az üzlet alapterületétől függ: 50 négyzetméter alatt 2723 forint a havidíj, az előadóknak 694,4 forint jut. Ez áfával együtt 4271,7 forint havonta. A lap hozzátette, hogy a rádió a lejátszott számok után már fizetett jogdíjat az Artisjusnak, Tóth Péter Benjamin szerint azonban a rádió csak a saját bevételei után fizetett jogdíjat, így nincs szó kétszeres fizetésről.

A zenei jogdíjról itt és itt olvashat még.