Év végére elérheti az egymilliárdot Nyíregyháza bevétele

Vágólapra másolva!
A szabolcsi megyeszékhely polgármestere szerint a jelentős árbevétel oka, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is jól teljesítenek a nyíregyházi kis-és középvállalkozások.
Vágólapra másolva!

Több, mint 880 millió forinttal nőtt a nyíregyházi önkormányzat adóbevétele szeptember végéig az egy évvel korábbihoz lépest, így meghaladta a 6,9 milliárd forintot - közölte Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere. Kiemelte: többletbevétel december 31-ig elérheti az egymilliárd forintot.

Kovács Ferenc tájékoztatása szerint a növekvő bevétel annak az eredménye, hogy a gazdasági nehézségek közepette is jól teljesítettek a nyíregyházi kis-és középvállalkozások, illetve kedvezőbb eredményeket értek el a gazdasági társaságok is.

Az iparűzési adó több, mint 700 millió forinttal, 4,25 milliárd forintra nőtt, építményadóból 189 millió forinttal többet szedett be az önkormányzat, 1,74 milliárd forintot fizettek be a helyhatóság számlájára.

A jó teljesítéshez a polgármester szerint hozzájárult az adóosztály hatékony behajtási tevékenysége is, amelyet feladatterv alapján végeztek a polgármesteri hivatal részlegének dolgozói. Adópótlékot és bírságot több, mint 42 millió forintot szedtek be az első háromnegyed évben, az egy évvel korábbi 41 millióval szemben.

Idegenforgalmi adóból viszont kisebb lett Nyíregyháza bevétele. Tavaly több, mint 19 millió forint volt az összeg, az idén azonban nem érte el a 16 millió forintot. A kisebb bevétel azzal magyarázható, hogy a múlt évben a veterán atlétikai Európa-bajnokság rendezése miatt kiugróan magas volt a vendégek száma a városban.

Kevesebb lett a gépjárműadó is, mintegy 6,7 millió forinttal. A 2010-es évben szeptember végéig több, mint 882 millió forint adót fizettek be az autósok, az idén viszont 875 milliót. A teljesítés 90 százalékos arányú volt, és december végéig remélhetőleg a különbözetet is sikerül majd behajtani a nyíregyházi adóosztály dolgozóinak.

Az adójellegű befizetések közé tartozó termőföld bérbeadásból 174 ezer forint, míg talajterhelési díjból több, mint 6,2 millió forint volt a nyírségi nagyváros adóbevétele. Az előbbi hasonló volt az egy évvel korábbihoz, míg az utóbbi 641 ezer forinttal lett kevesebb, de ezt aligha bánják, mivel azt jelenti, hogy a meglévő szennyvíz-hálózatra többen csatlakoztatták rá ingatlanjukat a korábbinál.