Januártól csak "indokolt" céges tehernövekedéséről tárgyalhat a kormány

Vágólapra másolva!
Elfogadta a kormány azt a menetrendet, amely a következő években fokozatosan csökkenti a vállalkozásokra háruló adminisztrációs terheket. Januártól a fejlesztési pályázatok egyszerűsödhetnek, illetve a kormány vállalta, hogy csak "indokolt és elkerülhetetlen" tehernövekedést vesz egyáltalán napirendre.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a kormány a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését célzó Egyszerű Állam című programot és a végrehajtásának ütemezését. A programmal késésben van a kormány az eredeti ígéretekhez képest. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter júniusra és augusztusra ígérte az 500 milliárd forintos tehercsökkentést.

A rendeletben az szerepel, hogy az adminisztráció-csökkentés célja többek közt a versenyképes szabályozás, az elvárások egyértelműsítése, az adatszolgáltatási kettősségek megszüntetése, az elektronikus közigazgatás bővítése, vagy a tisztességes cégek kedvező elbírálása.

A rendelet szerint január elsejétől a kormány vállalja, hogy csak akkor vesz napirendre adminisztratív terhek növekedésével járó előterjesztést, ha "az adminisztrációs terhek növekedésének elkerülhetetlensége és indokoltsága tételesen alá van támasztva". Szintén januárig kell ésszerűsíteni az új Széchenyi-terv fejlesztési célú pályázatait.

Főleg a megszűnt és felszámolt cégek esetén javítana a kormány az adatok nyilvánosságán. Július elejéig kell megtennie a szükséges intézkedéseket az igazságügyi minisztériumnak, hogy bővüljön a nyilvános céginformációk köre - áll a rendeletben.

Az ütemezésből kiderül, hogy - a terv szerint - szeptember 1-jétől minden rendszeres, a munkavállalók alkalmazásához fűződő hatósági adatszolgáltatás egyetlen adatlapon teljesíthetővé válik.

A belügyminisztérium feladata lesz, hogy október elsejéig egyszerűsítse az ipari területen történő beruházások engedélyeztetését.

2013 januárjától a cégek kérhetik majd önként maguk ellen a hatósági ellenőrzést, ennek feltételeit az igazságügy minisztériumnak kell kialakítania. Január és július a határideje az e-vállalkozás kialakításának, amellyel a cégek adminisztrációs kötelezettsége egy "egységes, ügyfélbarát és elektronikus felületen" lesz teljesíthető az állam felé.