Drágán szívesen hiteleznek Olaszországnak a piacok

Vágólapra másolva!
Görögországban közel minden ötödik ember munkanélküli. Eközben csütörtökön sikeres volt az olasz állampapír-aukció, de így is soha nem látott hozamot kell majd fizetnie az olasz államnak. A kibocsátás után kedvező hangulat uralkodott el a piacokon, a tízéves olasz kötvény hozama a kritikus szint alá került, és a fontosabb tőzsdeindexek emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Enyhült az olasz állampapírpiacon szerdán kialakult feszültség, a csütörtökön eladásra meghirdetett, 5 milliárd euró értékű kincstárjegyek könnyen elkeltek.

A Marketwatch amerikai online üzleti lap szerint az aukció kétszeres lefedettséggel zárult, ez azt jelenti, hogy az ötmilliárd eurós csomagra közel tízmilliárd értékben érkeztek ajánlatok. (Az olasz aukcióval ellentétben a magyar aukció rosszul sikerült, erről itt olvashat részletesen.)

Az olasz állampapírokat hat százaléknál valamivel magasabb hozam mellett vitték el a befektetők, ami ugyan jóval - 3,57 százalékponttal - magasabb a korábbi aukciókon megszokott hozamszintekhez képest, de alacsonyabb a hétszázalékos szintnél, amely felett fenntarthatlanná válhat az olasz államadósság finanszírozása.

A sikeres olasz állampapír-aukció után jó hangulat uralkodott el a nemzetközi piacokon, az irányadó tízéves olasz kötvény hozama az utóbbi napokban kialakult 7 százalék feletti szintről 6,93 százalékig csökkent a hozam, a milánói FTSE MIB tőzsdeindex 2 százalékkal, a legnagyobb tőkeértékű európai részvényeket tömörítő FTSEurofirst 300 nevű index pedig 0,6 százalékkal emelkedett.

Az európai adósságválságban főszerepet játszó Görögországban ugyanakkor rossz hírt tettek közzé csütörtökön. A friss adatok szerint a csődközelben lévő országban új csúcsra emelkedett a munkanélküliség augusztusban, az állástalanok száma 100 ezerrel nőtt, és átlépte a 900 ezres szintet. Ez azt jelenti, hogy a tízmilliós országban a júliusi 16,5 százalékról 18,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta.