Európa egyik legnagyobb utazási irodája már a drachma bevezetésére készül

Vágólapra másolva!
Szerződésmódosítást küldött szét a görög szállodáknak a németországi központú TUI, amelyben az aláírók vállalják, hogy elfogadják az új drachmát, ha azt Görögország bevezeti. A görög turisztikai dolgozók és szállodatulajdonosok felháborodásukban tüntetést szerveztek a gazdasági minisztérium és a német nagykövetség elé.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ piacain még csak spekulálnak arról, hogy Görögország kilép-e az eurózónából, Európa egyik legnagyobb utazási irodája, a TUI már felkészült rá - írja internetes oldalán a Wall Street Journal. Az amerikai üzleti napilap beszámolója szerint a németországi székhelyű utazásszervező az elmúlt hetekben felhívta a görög szállodák figyelmét, hogy fogadják el az új görög valutát, amennyiben Görögország visszatér az euróról a drachmára.

A Wall Street Journal beszámolója szerint a TUI lépését a görög szállodaszövetség korainak és "destabilizálónak" nevezte. A TUI levélben kérte a görög szállodatulajdonosokat, hogy írják alá a szerződésmódosítást. A levél nagy felháborodást váltott ki a görög idegenforgalmi iparban, a görög szállodaszövetség tüntetést is hirdetett miatta a görög gazdasági minisztérium és a német nagykövetség athéni épülete elé.

Az ország szállodaszövetsége arra kérte tagjait, ne írjanak alá semmilyen szerződésmódosítást. A szövetség elnöke szerint abszurd, hogy a TUI arra kéri őket, hogy valami olyasmit írjanak alá, ami "ebben a pillanatban nem is létezik". A szakember szerint egyébként az utazási iroda valójában így akarja elérni, hogy a görög szállodák lejjebb vigyék az áraikat.

A TUI úgy reagált a vádakra, hogy egyszerűen csak felkészülnek egy lehetséges forgatókönyvre. "Felelős társaságként a TUI mindig törekszik arra, hogy elkerülje a különböző valuta- és makrogazdasági hatásokat, és mindig előretervez" - olvasható az utazásszervező közleményében.

A Wall Street Journal elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a drachmára való visszaállás 50 százalékos leértékelődést is jelenthet. Ez felpörgetheti a turizmust, ugyanis a görög hotelek, éttermek sokkal olcsóbbak lennének a külföldiek számára, ugyanakkor drámai visszaesést hozhat a görögök életszínvonalában, megélhetésében. A görög lakosság többsége egyébként megtartaná az eurót.

Ha bevezetnék a drachmát, akkor a második világháború óta ez lenne az első eset, hogy egy nyugati állam csődöt jelent, amellyel ráadásul Görögország precedenst teremthetne: esetleg Portugáliának vagy Olaszországnak is eszébe juthatna, hogy ezzel a módszerrel "egy éjszaka alatt" megszabadul az adósságtól.

Görögország kilépése a negatív forgatókönyv szerint az euróövezetbe vetett bizalom megsemmisülését is jelentené, vagyis "a vég kezdete" lehetne a közös valuta számára. Hiába szabadul meg ugyanis az eurózóna Görögországtól, annak gazdasági ereje és jelentősége legfeljebb egy kisebb német tartományéhoz mérhető. A távozás nem oldja meg ugyanakkor Spanyolország és Olaszország gondjait, és nem rendezi a bankok rossz tőkehelyzetét sem.