Újabb olcsó forinthitel tűnt el a piacról

Vágólapra másolva!
Alig van már 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval kínált forinthitel a végtörlesztők számára, miután az eddig legolcsóbbnak számító Volksbank is kamatot emelt szerdától.
Vágólapra másolva!

Szerdától megemelte lakáscélú, végtörlesztésre is alkalmas forinthiteleit az eddig legolcsóbbnak számító Volksbank - tudta meg az [origo]. A nemrégiben orosz tulajdonba került pénzintézet az ismertebb, országos lefedettséggel rendelkező hazai bankok közül eddig messze a legjobb ajánlattal várta a végtörlesztőket, és az október első napjaiban látott kamatemelési hullámból sem vette ki a részét. (Az akkori, néhány nap alatt a legtöbb lakossági nagybanknál bekövetkezett kamatemelés miatt szerdán indította el kartellvizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal, a Volksbankot viszont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábban azért büntette meg, mert félrevezető nyilatkozatot íratott alá az ügyfelekkel.)

A szerdán életbe léptetett új banki hirdetmény szerint a volksbankos jelzáloghitelek teljes hiteldíjmutatója (thm) durván 1,3 százalékponttal emelkedett meg, miáltal már nem kapható a bankban 10 százalékos thm alatti forinthitel. A korábbi kondíciók mellett a végtörlesztésre alkalmas lakáscélú termékek 9,27, illetve 9,3 százalékos thm mellett voltak elérhetők (10 millió forintos hitelt és 20 éves futamidőt feltételezve), az új kondíciók szerint (2011. november 23-tól) viszont már csak egyféle kiváltó hitel létezik, és ennek thm-je 10,52 százalék. Valamennyi forinthitel folyósításának feltétele lett, hogy az ügyfél számlájára havonta legalább 200 ezer forint érkezzen.

A BankRáció.hu internetes hitel-összehasonlító portál tapasztalatai szerint a végtörlesztők közül a legtöbben (az igénylők körülbelül 80 százaléka) a Volksbankot választották, az október eleji kamatemelési hullám óta ugyanis elvétve lehetett már 10 százalék alatti thm-mel bíró lakáshiteleket találni. Márpedig, mint ahogy Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke kedden egy konferencián fogalmazott, a forinthitel akkor lehet a devizahitel reális és versenyképes alternatívája, ha a kamata nem haladja meg a 10 százalékot.

"Az eddigi barátságos és sokak számára legelőnyösebb végtörlesztési ajánlattal kecsegtető Volksbank sok ügyfelet magához csábított még annak ellenére is, hogy általában előírják az adósoknak, hogy életbiztosítással rendelkezzenek, vagy kössenek egy újat, amelynek akár jelentős havi díja is lehet. A mostani lépésükből arra lehet következtetni, hogy még inkább meg szeretnék válogatni az ügyfeleiket, és, csakúgy, mint a legtöbb bank, a minél magasabb jövedelmű igénylőket részesítik előnyben" - nyilatkozta az [origo] megkeresésére Gergely Péter, a BankRáció hitelszakértője. A most lefuttatott legfrissebb thm-rangsorban egyébként még most sem áll nagyon rossz helyen a Volksbank, a top 5-ös listában csak az FHB és a Gránit Bank előzi meg.