A forintgyengülés profitjának kivételére biztat Nouriel Roubini cége

Vágólapra másolva!
A forint elleni spekuláció lezárását javasolja a globális válságot megjósoló amerikai közgazdász, Nouriel Roubini tanácsadó cége. A szakértők a szerintük közelítő leminősítésre is emlékeztetnek.
Vágólapra másolva!

Azt ajánlja ügyfeleinek a Roubini Global Economics (RGE), hogy használják ki a forint eddigi gyengülését, és vegyék ki az ezen elért nyereséget. A világhírű közgazdász, Nouriel Roubini elemző cégének internetes oldalán hétfőn, még a forint történelmi mélypontja előtt jelent meg a tipp a short pozíciók lezárásáról.

A shortolás azt jelenti, hogy a befektető az éppen aktuális áron papíron elad valamit, amit valójában csak később vesz meg, és abban bízik, hogy az ára az eltelő időben esni fog. Ha igaza lesz, akkor drágán ad el, és olcsón vesz, a két ár közötti különbség a nyeresége. E konstrukciók nagy tömegben önbeteljesítő jóslatként is működhetnek, ezért a világ több tőzsdéjén előfordult már, hogy hosszabb-rövidebb időre betiltották a részvények shortolását.

Az RGE feltörekvő piaci stratégiai igazgatója, Natalja Gurusina és egyik elemzője, Jelena Vukotic által közösen jegyzett bejegyzésben egyebek mellett az áll, hogy miközben a forint megközelítette a 2008-as válság idején elért mélypontját, a napokban két hitelminősítő (Fitch Ratings, S&P) Magyarország közelgő leminősítésére utaló jelzést adott, és két állampapír-aukció is sikertelennek bizonyult.

A New York Egyetemen tanító Nouriel Roubini elsősorban arról ismert, hogy még 2005-ben megjósolta a globális pénzügyi válságot, ezért az amerikai sajtóban Dr. Végzet néven emlegetik. Elemző és tanácsadó cégét 2004-ben alapította.