PSZÁF: A bankok százmilliárdot tettek félre a végtörlesztés miatti veszteségekre

Vágólapra másolva!
Bár éves szinten szerény mértékben csökkent a bankok nyeresége az év első kilenc hónapjában, de az idei év első felében felhalmozott profit a végtörlesztés miatti tartalékolás miatt szeptember végéig jelentősen csökkent.
Vágólapra másolva!

A hitelintézeti szektor hitelaktivitása tekintetében 2011 szeptembere sem hozott lényeges javulást, a nem pénzügyi vállalkozások hitelállománya stagnált, a háztartásoké enyhén visszaesett - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szerdán megjelent elemzéséből.

A bankok eredményét szeptemberben és így a harmadik negyedévben elsősorban a devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséből fakadó várható veszteség miatti tartalékolás határozta meg, erre a célra 100 milliárd forintot tettek félre a bankok. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a bankszektor első három negyedévben elért adózás előtti eredménye 87 milliárd forintra rúgott, ami 13 milliárd forinttal marad el a múlt év szeptemberi értéktől, de az idei második negyedév végén feljegyzett több mint 160 milliárd forintos adózás előtti eredménytől jóval elmarad. A nettó eredmény 56,7 milliárdot tett ki szeptember végén, szemben a 2011 második negyedévének végén mért 140 milliárd forinttal.

A PSZÁF elemzése szerint a múlt év első kilenc hónapjában elért eredményhez képest rontotta a bankok teljesítményét a kamateredmény és a jutalék- és díjeredmény csökkenése is. A banki fióktelepek eredménye dinamikusan nőtt, miközben a szövetkezeti hitelintézetek eredménye lényegesen csökkent.